Ieder jaar publiceert de interkerkelijke organisatie Open Doors de ranglijst van landen waarin christenen worden vervolgd. Kees van der Staaij van de SGP heeft dit aan de orde gesteld bij minister Blok van buitenlandse zaken. Maar hoe zit het precies met de christenvervolging? En is het daadwerkelijk toegenomen?

Op 16 januari 2019 tweette Kees van der Staaij (SGP) het volgende:

Vervolging van christenen neemt toe en wordt heftiger. Met @Joelvoordewind en @Martijncda aan de orde gesteld bij minister Blok.

Op 16 januari 2018 publiceerde Open Doors, een interkerkelijke organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen, de ranglijst van 73 landen waarin christenen worden vervolgd. Hoe zit dit precies?

Op nummer één staat Noord-Korea, het atheïstische land waarin alleen leiders vereerd mogen worden door het strenge communistische regime en waarin christenen hun geloof in het geheim moeten belijden. Volgens Open Doors is dit merkbaar in alle aspecten van het leven. De christelijke bevolking in Noord-Korea bestaat uit 300.000 mensen van de 25.611.000 inwoners.

Op nummer twee staat het islamitische land Afghanistan, alle Afghaanse christenen zijn bekeerde moslims. Het precieze aantal christenen is niet bekend omdat zij hun geloof niet openlijk kunnen belijden. Ook hier is het merkbaar in alle aspecten van het leven. Het is in Afghanistan verboden om je te bekeren tot het christendom, christenen worden dan ook niet erkend in de maatschappij.

Nummer drie is Somalië, wederom islamitisch. In dit land is er buiten de Islam geen ruimte voor andere religies en het christendom wordt door imams en religieuze leiders gezien als iets wat de cultuur van het land schaadt. De christelijke gemeenschap bestaat uit enkele honderden en zij worden voortdurend vervolgd. Op het belijden van het christendom staan zware straffen.

Nederlandse media besteden weinig aandacht aan dit onderwerp. Buitenlandse media besteden daarentegen aanzienlijk meer aandacht aan de kwestie. Zo meldt bijvoorbeeld het Amerikaanse Gatestone Institute enkele gevallen van christenvervolging alleen al in november:

• Pakistan: De christelijke vrouw Asia Bibi spendeerde tien jaar in een dodencel voor ‘vloeken’ tegen de Islam. In november werd ze vrijgesproken. Meer dan 11,000 moslims kwamen begin november in opstand en eiste een onmiddellijke publieke doodstraf.

• Centraal Afrikaanse Republiek: Een militaire Islamitische groep valt een christelijke kerk binnen op 15 november in Alindao.Ze vermoorden tientallen christenen, waaronder twee priesters.

• Democratische Republiek Congo: Een militaire islamitische groep valt een dorp binnen van 10 november tot ’s morgens vroeg 11 november. Ze vermoorden zeven christenen, waaronder drie kinderen tussen de leeftijd 8 en 13. Ook een priester en zijn dochter behoren tot de slachtoffers. Daarnaast worden er dertien christenen, waaronder kinderen gekidnapt.

Kees van der Staaij geeft in zijn tweet aan dat de christenvervolging toeneemt en steeds heftiger wordt. Is dit ook het geval? Ja, volgens Open Doors blijft het aantal vervolgde christenen stijgen. Open Doors directeur Maarten Dees geeft aan dat de schatting van het aantal vervolgde christenen anno 2019 op één op negen ligt. Dit was twee jaar geleden nog één op elf. Daarnaast vielen vorig jaar 58 landen in de categorie zware, zeer zware of extreme vervolging. Dit zijn er dit jaar 73. India en Myanmar zijn dit jaar gestegen op de ranglijst. Dit zijn nationalistische regeringen die christelijke minderheden ontzeggen van hun vrijheid van godsdienst. India staat dit jaar voor het eerst in de top tien.

De christenvervolging neemt dus daadwerkelijk toe en wordt steeds heftiger. De tweet van de SGP-politicus is dus allesbehalve onzin. Ondanks dat wij als Nederlandse en Westerse samenleving de goede kant op gaan met integratie en acceptatie, zijn er delen van de wereld waarin niet iedereen zichzelf kan zijn. Een scala aan conservatieve landen, zoals het communistische Noord-Korea of het streng-islamitische Pakistan, heeft zowaar een doodstraf op het christendom staan. Het feit dat we ons hier niet van bewust zijn is een argwanende situatie en iets waar de media een steen aan bij zou kunnen dragen. Helemaal nu de vervolging op christenen opnieuw is toegenomen.