OPINIE- Vroeger bij mij op de basisschool dachten de kinderen uit mijn klas dat melk uit de fabriek kwam. Dat aardappelpuree alleen uit een zakje kwam. Dat suiker ergens in India vandaan kwam, dat ze in Nederland geen suiker konden maken.

Deze week is het de week van het platteland. Een initiatief van Stichting Vrienden van het Platteland & LTO Nederland, de landbouwvakbond. Doel van de week is dat burgers en boeren elkaar ontmoeten op het boerenerf en ervaren dat de toekomst van het platteland een gedeelde verantwoordelijkheid is.

Want de toekomst van het platteland in Nederland is nog niet zo rooskleurig. Supermarkten houden de prijzen laag en stunten met verkoopprijzen. Dat is fijn voor de consument, die betaald vijf euro voor één kilo aardappelen zonder erbij na te denken dat de boeren daar nog minder voor krijgen, terwijl zij het gehele jaar voor het gewas hebben gezorgd. Van begin tot het eind hebben zij rekening moeten houden met alles: de droge, of juist de natte voorjaren, de hagel die misschien vervelend is voor jouw groentetuin, maar nog veel vervelender voor boeren die daardoor hun gewas verpest zien worden.

Anneke van der Grift, fruitteler in Nieuwegein, vertelde in dit interview dat een goede oogst afhangt van ontzettend veel dingen. Eén vlieg, die toevallig uit Afrika is over komen vliegen, kan de hele kersenoogst laten mislukken. En dat zal betekenen dat het bedrijf een enorm verlies maakt.

Regels vanuit het parlement zorgen ervoor dat koeienboeren ontzettend hard moeten werken om rond te komen. Het nieuwe programma van Yvon Jasper, onze boerderij, laat dat erg goed zien bij boerin Agnes. Zij stak, voordat de nieuwe regels er waren, één miljoen in haar bedrijf. Ze deed een uitbreiding naar 180 koeien, die kwamen er alleen nooit. Door nieuwe regels die te maken had met fosfaat: zuurresten wat zich in mest van koeien bevindt. Staatssecretaris Dijksma stelde een maximum in voor de hoeveelheid fosfaat die melkveehouders mogen houden. Met 180 koeien heeft Agnes te veel fosfaat en hierdoor draait haar bedrijf niet maximaal. Als er niets veranderd, kan zij aan het eind van het jaar haar deuren sluiten.

Mijn klasgenoten op de basisschool, de consumenten in de winkel en zelfs het parlement hebben één ding met elkaar gemeen: ze snappen niet hoe het boerenleven in elkaar zit. Misschien hoor jij daar ook wel bij. Daarom: neem deze week eens de tijd om erachter te komen hoe het is op het platteland, ga eens op bezoek bij een boer.

Denk de volgende keer eens na als je groente of fruit in de bonus of in voordeelverpakkingen koopt, ga eens langs bij een lokale boerderij winkel. Denk eens na voordat je de boeren afschildert als ouderwetse mannen die alleen maar op klompen en in overall lopen. Wie zorgen er namelijk voor brood op de plank? De boeren natuurlijk.