Het was zonder twijfel een middag om niet te vergeten. Toneelvereniging 'De Dorpsspelers' trad op in Theater De Kom en de acteurs konden met hun uitvoering iedereen een glimlach op het gezicht brengen.

“Wij hadden de grootste lol!”

Een koude zondagmiddag in Nieuwegein wordt opgevrolijkt door deze getalenteerde theatergroep. Met veel trots spelen zij het theaterstuk waar zij vanaf het begin van de zomer voor hebben gerepeteerd. Tijdens de repetities was het meer dan gezellig. “Wij hadden de grootste lol en vroegen ons geregeld af hoe we ons lachen moesten inhouden bij de opvoering in januari. Want ja, die opvoeringen kwamen er wel aan en die zijn nog leuker dan wij ons ooit konden voorstellen”, zegt Anne Terwisscha, de schrijver van het stuk. Zelf speelt hij ook mee als Gerard, zoon van Oma en vrouw van Coby.

Het publiek wacht popelend buiten de kleine zaal in Theater De Kom. Het is druk en er wordt vol verwachting met elkaar gepraat. Ouderenorganisatie Zonnebloem is er ook bij en zij schuiven, net als alle anderen, aan bij het Familiediner. Met zijn allen wandelen we de zaal in, zoekend naar hét perfecte plekje om onze middag door te brengen. De lichten dimmen en een vrolijk muziekje luidt door de speakers. “Welkom bij het Familiediner!”.

De Hongerige Olifant

Het verhaal gaat van start en de twee eerste acteurs lopen het podium op. Snel wordt de situatie duidelijk: er is ruzie in de familie en deze ruzie wil maar niet opgelost worden. Jean-Paul heeft door deze kwestie zijn oom en tante, Coby en Gerard, nog nooit ontmoet. Het is tijd om dit gekibbel eens te stoppen, het verleden moet vergeten worden en de familie moet met een schone lei beginnen. Oma en Jean-Paul komen met het geweldige idee om met zijn allen te dineren in het restaurant van Gerard en Coby, genaamd “de Hongerige Olifant”. Dit idee wordt door beide kanten niet gewaardeerd, maar door wat kleine leugentjes lukt het uiteindelijk om de familie rond de tafel te krijgen. Door de avond heen worden veel oude koeien uit de sloot gehaald en de vader van Jean-Paul moet een groot geheim zien te verhullen voor zijn familie. Spannender kan de avond niet worden, zou je zeggen. Maar daar heb je het mis…

Tijdens de uitvoering sprak ik met mijn buurman van de avond, die samen met zijn vrouw helemaal vanuit Putten was gekomen voor het theaterstuk. Maar hoe wist hij van deze voorstelling? “Elk weekend luisteren mijn vrouw en ik naar de radio om te ontdekken of er nog iets leuks te beleven is in omgeving Utrecht. Toen wij vanochtend naar de radio luisterden hebben wij direct gebeld om kaartjes te kopen. Ik heb speciaal een hoed met bloemen op gedaan zodat de meneer van de kaartenverkoop mij zou herkennen. Leuk hé!”

Noteer de data

De speeldata voor voorstellingen van toneelvereniging De Dorpsspelers van 2020 zijn ook al betekend. Zaterdagavond 11 en 18 januari 2020 en zondagmiddag 12 en 19 januari. Noteert u het alvast in uw agenda?