NIEUWEGEIN- Alle deelnemers van het Fotografen Festival maken goed gebruik van de smeuïg belegde pistoletjes en de tot de nok gevulde kopjes capuccino die gratis zijn. Aangezien er veel mensen aanwezig zijn bij dit evenement pakt iedereen zijn kans om gezellige gesprekken met andere fotografen te starten, om op deze manier hun netwerk uit te breiden.

‘Dit is een festival waar professionele fotografen op afkomen. Dit festival is georganiseerd door ‘Moment Design Collectief’’, aldus mede organisator Loes Rommens. Volgens Rommens is een dingetje dat de organisatie ‘Moment Design Collectief’ wilt leren aan fotografen, dat de fotografen beter moeten worden in het op het gemak stellen van mensen die gefotografeerd worden tijdens fotoshoots. Dit moet ertoe leiden dat mensen die op de foto worden gezet meer emotie gaan tonen in de foto’s, waardoor de foto’s van de fotograaf kwalitatief gezien beter zullen worden. Het festival dat nu plaatsvindt helpt hier zeker goed bij.

Alle gesprekken die een minuut eerder nog in volle gang waren, worden op dit moment gesust. Terwijl iedereen een comfortabele plek zoekt en nog even snel een koekje pakt, maakt fotografe Karin Verhoog, die ook lid is van ‘Moment Design Collectief, zich klaar om een lezing te geven. Verhoog geeft een lezing over hoe je mensen op hun gemak brengt voor de camera zodat er de leukste foto’s uit voort komen. Terwijl Verhoog tips geeft zijn alle fotografen druk aantekeningen aan het maken. De inkt vliegt nog net niet door de zaal heen. Volgens Verhoog moet je bij familie fotoshoots ervoor zorgen dat het hele gezin het naar zijn zin heeft. Dit gebeurt door de families tijdens de fotoshoots spelletjes te laten doen. Dit zorgt er voor dat er echte lach momenten plaatsvinden bij de families, en dit zorgt er voor dat het resultaat mooie pure foto’s zijn, vol emotie. Het voordeel hiervan is dat de welbekende nepglimlachjes voorkomen worden tijdens fotoshoots.

Als de lezing voorbij is zijn de mensen in de zaal druk bezig met het nabespreken hiervan, maar veel tijd is hier niet voor, want fotografe Marieke Zwartscholten, die een lezing gaat geven over bruiloftsfotografie, staat te popelen om haar lezing te geven. Ze drinkt vluchtig een glas water, en leest nog een laatste keer zenuwachtig de presentatie door.

De centrale vraag die bij de lezing van mevrouw Zwartscholten vooral behandeld wordt is hoe je als fotograaf nou ‘’het perfecte moment” vangt. ‘Bruiloftfotografen leven vaak met het idee dat ze geen moment mogen missen. Het gevaar hiervan is dat ze als een kip zonder kop rond gaan lopen’’, zegt Zwartscholten. Volgens Zwartscholten zouden fotografen moeten werken met een schaal van 1 tot 5 om te beoordelen of er uit een situatie een mooie foto gehaald kan worden. ”Schaal 1 is een foto die ome Henk ook had kunnen maken, terwijl schaal 5 een foto is die genomineerd kan worden tot foto van het jaar. Als mensen situaties gaan inschatten met deze schalenmethode zorgt dit ervoor dat fotografen niet meer als een kip zonder kop rondlopen. Als het een ‘ome Henk’ foto dreigt te worden moet je als fotograaf op zoek naar een spannendere situatie. Als je je in een schaal 5 situatie bevind, moet je vooral blijven staan, want straks mis je de foto van je leven’’, aldus Marieke Zwartscholten. De deelnemers luisteren aandachtig, en nemen de vertelde informatie op als een spons. Ze zijn zichtbaar geïnteresseerd.

Tussen de lezingen door is er veel interactie tussen de fotografen. ‘deze interactie is erg leuk voor de fotografen, want zij spreken elkaar niet heel vaak. Als fotograaf werk je namelijk vooral als individu, dus daarom is het leuk dat dit festival er nu is’’, zo vertelt Loes Rommens.

Op het festival bevindt zich een fotografenmarkt. Hier worden boekjes verkocht waar fotografen hun foto’s in kunnen laten publiceren om deze vervolgens door te kunnen verkopen. Ook staat er een tentje van Sony waar diverse professionele camera’s verkocht worden. De deelnemers lopen op hun gemak langs de tafeltjes, sommigen met de handen in de zakken, en anderen met een lekker broodje in de hand.

Na een drukke dag vol leerzame en leuke momenten is het tijd voor de borrel. De tap wordt geopend. Het gevolg hiervan is dat mensen in de rij voor de bar staan. Onder het genot van een biertje vertelt bezoeker en fotograaf Kees van der Hart dat hij het erg naar zijn zin heeft gehad. ‘De sfeer was erg goed, de broodjes waren erg lekker en de lezingen waren erg nuttig. Vooral de laatste lezing van Marieke Zwartscholten vond ik erg interessant aangezien ik mezelf graag wil richten op de bruidsfotografie, net zoals Zwartscholten. Ik vond dit evenement leuker dan ik van tevoren verwacht had en volgend jaar bij de editie van 2020 zal ik hier weer te vinden zijn’. Aldus Kees van der Hart.