Het project Gemeenschappelijk Wonen is een bijzonder initiatief. Als eigendom van woningcorporatie Jutphaas Wonen is het een van de oudste woonverenigingen van Nederland. Met de mogelijkheid om in een woongroep te wonen, centraal te wonen, zelfstandig te wonen of een eengezinswoning te kiezen, zijn er veel verschillende soorten mensen. De bewoners noemen het ook wel ‘een klein dorp’, want zo voelt het. Ik sprak telefonisch met Roos, zij maakt deel uit van de website commissie van Gemeenschappelijk Wonen. Zelf is zij ook bewoner van deze gemeenschap.

E: Wat is dat precies, gemeenschappelijk wonen?

R: Gemeenschappelijk wonen betekent dat je als groep samen woont in een soort klein dorp, je bent deel van een gemeenschap. Je meld je aan en je gaat een gesprek aan om te bekijken of je in de gemeenschap past. De grootte van de gemeenschap verschilt per project.

E: Wat vind u zelf van dit hele project? Denkt u dat dit populairder is geworden of gaat worden en merkt u hier wat van?

R: Ik heb zelf altijd in zo’n woongroep gewoond en ik vind het geweldig. Het is zonder twijfel populairder geworden, aangezien het ook steeds hipper wordt om gezond en gezamenlijk te leven. Er zijn tuinen waarin veel groente en fruit wordt verbouwd en we zijn veel bezig met het behouden van het milieu. Zo hebben wij een groep chat waarin foto’s van levensmiddelen worden geplaatst zodat anderen het ophalen. Zo verspillen we niks.

E: Wat is de leeftijdsgroep ongeveer?

R: Nou, daar vraag je me wat. Het zit zo, veel mensen denken dat er alleen maar ouderen in zo’n gemeenschap wonen, maar daar zitten ze verkeerd. Er wonen ook heel veel jonge gezinnen en zelfs jongeren die oefenen met op zichzelf wonen. Het klopt wel dat wij een grote groep ouderen hebben, aangezien zij het fijn vinden om in een gemeenschap te komen wonen wanneer zij bijvoorbeeld hun partner verliezen.

E: Wat vinden de jongeren van het wonen in een gemeenschap?

R: Volgens mij hebben ze het erg naar hun zin. De meesten zijn hier opgegroeid en zijn daarna blijven hangen.

E: Hoelang bestaat deze gemeenschap al?

R: Dit jaar is ons 35-jarige jubileum! Ontzettend leuk. Wij zijn dus al een oude gemeenschap, sommigen zijn hier al vanaf het begin. Maar we zijn niet de oudste gemeenschap hoor, dat is in Hilversum, waar het eerste project van start ging.

E: Hoe zit het met vermaak voor kinderen en samenkomen van mensen in de gemeenschap?

R: Wij hebben vaak spelletjesmiddagen voor de kinderen, waarna we met de ouderen borrelen en samenkomen voor de gezelligheid. Je kan in de groep chat een leuk idee voorstellen, zoals samen koken et cetera. Bijna iedereen kent elkaar wel, het is een nieuwe manier van wonen.

E: Hoe is de kwaliteit van de huizen en appartementen?

R: Dat valt nog tegen, helaas. Het is allemaal nog behoorlijk nieuw, na de renovatie in 2010, maar de architectuur is behoorlijk vreemd. Zo is de badkamer vreemd ingericht, aangezien je eerst de douche hebt wanneer je binnenloopt, dus wanneer iemand heeft gedoucht en jij wilt daarna naar het toilet dan zijn je sokken nat. Ook hebben ze om een of andere reden een raampje op kruishoogte geplaatst. Heel vreemd. Verder zijn het prima huizen hoor, ik heb niks te klagen.

E: Er zijn op het moment 48 woongemeenschappen van Vereniging Gemeenschappelijk Wonen. Denkt u dat er meer gemeenschappen gaan komen in Nederland?

R: Ik denk van wel. Het is ontzettend groeiend, vooral uit ideologische bedoelingen zoals religie of milieuvriendelijkheid. Ik gun iedereen deze manier van wonen.

Dorstig voor meer informatie? Kijk op https://www.gwnieuwegein.nl/.