NIEUWEGEIN- Eind februari werd bekendgemaakt dat er steeds minder kinderen sterven aan kanker. Dat is iets waar stichting Kinderen Kankervrij(Kika) zich al ruim 16 jaar voor inzet. Tonie Smits uit Vreeswijk zet zich al jaren intensief in voor deze stichting: “Elk kind dat sterft is er een te veel.”

In het dagelijks leven is Tonie Smits druk bezig met zijn gezin en zijn werkzaamheden bij het bedrijf Strukton Worksphere, maar daarnaast zet hij zich nu al ruim zes jaar in voor Kika. Wat begon als een droom om wellicht eenmalig de marathon in New York voor Kika te lopen, is uitgelopen tot een ware hobby waaruit Tonie veel voldoening en plezier haalt. “Het mooiste is dat je er veel voldoening uit haalt en sympathie terugkrijgt van enorm veel mensen die de stichting Kika een warm hart toedragen. Daarnaast leer je via de stichting ook mensen kennen waarmee je echt banden op bouwt.”

New York
In 2012 zag Tonie in een hardloopmagazine een advertentie van de Marathon in New York staan. Daarvoor moest er wel eerst 5000 euro ingezameld worden dat naar een goed doel zou gaan. In dit geval was Kika het goede doel waarvoor geld ingezameld werd. Mede dankzij een sponsorloop die Tonie heeft georganiseerd in samenwerking met een basisschool kwam hij uit op het mooie bedrag van 12000 euro. “Helaas ging de marathon niet door omdat er toen een orkaan was in Amerika. We waren al in Amerika met zo’n 120 man die voor Kika zouden gaan lopen, toen we op het allerlaatste moment te horen kregen dat het helaas niet door kon gaan. Wel was er gezamenlijk een heel mooi bedrag van meer dan 1,2 miljoen euro opgehaald voor de stichting en dat is natuurlijk nog belangrijker dan een marathon lopen.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Samen met zijn loopmaatje Eric Martherus, die ook uit Nieuwegein komt, schreef Tonie zich opnieuw in voor de marathon van 2013. Toen begon het hele inzamelingsproces dus weer opnieuw, want je kunt niet zomaar meedoen met een Kikaloop. Ook voor deze loop werd er weer voldoende ingezameld om mee te mogen doen en zodoende kwam de droom om hem dan ook echt te lopen alsnog uit. Inmiddels heeft Tonie de New York Marathon zelf al drie keer uitgelopen en als het wederom lukt om genoeg in te zamelen zal hij in 2019 voor de vierde keer aan de start staan. “Daar zijn we op dit moment mee bezig. Ik heb er vertrouwen in dat het lukt, mede omdat ik veel steun krijg vanuit mijn naaste omgeving en ook uit Nieuwegein zelf. Laatst op de Jaarmarkt in Vreeswijk bijvoorbeeld.”

Waarom Kika?
Tonie begrijpt dat er heel veel andere mooie doelen zijn om geld voor in te zamelen, maar zijn keuze voor Kika weet hij heel duidelijk uit te leggen. “Mijn moeder is overleden aan de ziekte kanker, dus ik weet wat voor rotziekte het is als volwassenen het krijgen. Kun je nagaan hoe verschrikkelijk het is als de ziekte bij een kind wordt geconstateerd. Dat het leven van kinderen zo vroeg op het spel kan komen te staan, zou niet moeten mogen.”

Verbonden door Kita
Met de ploeg waarmee hij in 2012 aan dit alles begon heeft hij nog steeds contact. Zo ziet hij een aantal loopmaatjes nog steeds maandelijks en is hij elk jaar aanwezig op de nieuwjaarsborrel van Kika. “De banden die je schept via Kika zijn heel erg mooi. Ik heb in de afgelopen jaren echt vriendschappen opgebouwd. Het inzamelen zelf komt natuurlijk op de eerste plaats en is een hoofddoel, maar dat je daarnaast nieuwe mensen leert kennen is prachtig.”

Trots
Hoewel Tonie Smits vrij nuchter in het leven staat, is hij ergens toch wel vrij trots op zijn inzet voor Kika. Inmiddels lopen de bedragen die hij heeft opgehaald op tot tienduizenden euro’s. “Dat ik dit al voor elkaar heb gekregen en allemaal heb mogen doen de afgelopen zes jaar maakt mij heel gelukkig en trots. Ook vanuit mijn persoonlijke omgeving en van mensen die ik niet eens echt goed ken krijg ik veel sympathie voor mijn inzet.”

Toekomst
Dat Tonie zich nog een lange tijd in wil zetten voor de stichting laat hij wel merken. Vorige week was de opening van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, iets waar lopers als Tonie Smit ook hun steentje aan hebben bijgedragen. “Als ik dat soort berichten lees krijg ik een lach op mijn gezicht en krijg ik alleen nog maar meer motivatie om door te gaan met wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Het eerstvolgende evenement waar ik aan mee doe is de Kika estafette en daarvoor zijn we momenteel dan ook flink aan het inzamelen. Eén ding is zeker, ik wil dit nog heel lang blijven doen.”

Wilt U Tonie en zijn team ondersteunen? U kunt doneren via eén van de onderstaande linkjes:
Kika Estafette 2018
Run for Kika Marathon 2019 in New York