Lyanne Holterman, moeder van vier kinderen, verloor drie jaar geleden haar echtgenoot. Zelf ondervindt zij veel steun uit het contact met haar lotgenoten: jonge weduwen met kinderen onder de achttien jaar. Lyanne kwam in contact met haar lotgenoten door Stichting De Jonge Weduwe en nu is het moment daar dat ze iets terug wil doen voor deze stichting.

‘De eerste keer dat ik een lunch voor jonge weduwen bijwoonde was vlak na de dood van mijn man. Het was zowel confronterend en schokkend als fijn en verhelderend. Het deed me zo goed om mijn verhaal te kunnen vertellen aan mensen die het begrijpen, omdat zij hetzelfde doormaken als ik.

Dit soort lunches worden door heel het land georganiseerd door Stichting De Jonge Weduwe. Toen mijn man nog leefde en in het ziekenhuis lag wees een maatschappelijk werker van het ziekenhuis mij op het bestaan van deze stichting. De stichting organiseert niet alleen lunches, maar bijvoorbeeld ook dagjes uit voor moeders en kinderen. Zo ga ik binnenkort samen met mijn oudste dochter naar Walibi. Hier is een hele dag georganiseerd voor jonge weduwen en hun kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door Yarden Vereniging en wordt dan vervolgens door de stichting aangeboden. Op deze manier brengt de stichting ook kinderen in contact met lotgenoten. Het feit dat zij allemaal hun vader hebben verloren en hierin dus niet de enige zijn bindt hen.

Het is voor bedrijven en particulieren ook mogelijk om op de site zogeheten “smileproducten” aan het bieden om jonge weduwen een rouwpauze te geven. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van vrijkaartjes voor een spa of gratis deelname aan een workshop. Het idee hierachter is dat weduwen de kans krijgen om af en toe kosteloos een dagje te ontspannen, rouwen is immers keihard werken.

De Stichting doet zo veel goeds voor vrouwen zoals ik en daarom wil ik graag wat terugdoen. Vandaar dat ik op zeven april een lunch voor jonge weduwen organiseer bij mij thuis in IJsselstein. Ans Koetsenruijter, bestuurslid van Stichting De Jonge Weduwe, helpt mij bij de organisatie. Het is fijn dat ik deze hulp krijg, want Ans heeft al vaker Jonge Weduwe lunches georganiseerd. De lunch bij mij thuis wordt gesponsord door de Plus, dit is ontzettend fijn want hierdoor hoeven de weduwen niet te betalen voor de lunch. Ze betalen immers ook al reiskosten om bij de locatie te kunnen komen. Weduwen gaan er financieel vaak op achteruit, daarom wordt er altijd geprobeerd om hen dit soort dingen cadeau te doen.

Voor mij is het de eerste keer dat ik de rol van gastvrouw aanneem bij een Jonge Weduwe lunch. Nu is het bijvoorbeeld mijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen een gesprekspartner heeft en dat er bijvoorbeeld niet één iemand is die alle aandacht opeist. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk ook nog steeds een lotgenoot, dus wie weet doe ik mijn eigen verhaal ook.

Dat de lunch bij mij thuis is maakt het laagdrempelig en intiem. We hebben er ook voor gekozen om de groep klein te houden, met Ans en mij erbij zijn we met elf. Ik vind het spannend hoe de dag gaat verlopen, uiteindelijk weet je nooit hoe de sfeer wordt.

Er is geen vast programma tijdens de lunch. Het is niet zo dat we het rondje afgaan en iedereen zijn verhaal moet doen. Het is ook niet zo dat je iedereen moet spreken, met de een klikt het nu eenmaal beter dan met de ander. Ik weet ook nog van mijn eerste lunch dat er toen een lotgenoot was die net als ik heel recent haar man was verloren. Haar verdriet zat zo dicht bij dat van mij, dat ik ervoor koos om haar een beetje op afstand te houden. Het is fijn dat dit dus gewoon kan tijdens dit soort lunches.

Als de lunch goed verloopt en de reacties positief zijn wil ik in de toekomst vaker lunches gaan organiseren in IJsselstein voor jonge weduwen. Mijn doel wordt dan om het zo’n drie keer per jaar te doen.”