NIEUWEGEIN - Gezond leven, dat wil eigenlijk iedereen. Hoe je zo iets voor elkaar krijgt, dat is een ander verhaal. Maandag 18 juni wordt er een heuse gezondheid APK georganiseerd voor 55-plussers, om meer inzicht te krijgen in hun levensstijl.

Colinda Olff is de organisator van het Plus Café in bibliotheek De Tweede verdieping. “Als bieb zijn we een kenniscentrum, maar we willen meer bieden dan alleen de kennis uit de boeken. We willen de mensen gezondheidsvaardigheden bij brengen, want meestal weten zij niet wat al die cijfertjes nu precies betekenen. Door middel van veel uitleg bij de gezondheids APK willen wij ze dit soort kennis ook mee geven.”

De gehele middag, die van 14:30 tot 16:00 zal duren, staat dus volledig in het teken van de lichamelijke gezondheid van de 55-plussers. Overgewicht komt bij volwassen mannen en vrouwen steeds vaker voor naarmate zij ouder worden. Bij mannen neemt het overgewicht vanaf 65 niet verder toe. Bij vrouwen blijft overgewicht toenemen naarmate zij ouder worden, zo valt af te lezen uit de cijfers op de website van volksgezondheid en zorg.

Irene de Swart is voedingsconsulente en runt haar eigen bedrijf in Nieuwegein: Healthy Progress. Zij zal maandag de bodyscan gaan verzorgen. “Het is belangrijk dat de mensen inzicht in de waardes gaan krijgen, nu zien zij alleen cijfertjes. Ik zal ze daar de nodige uitleg over gaan geven.” Ook geeft de Swart advies over het vervolgproces. Zo vertelt ze bijvoorbeeld wat de 55-plussers zelf precies kunnen doen om gezonder te gaan leven en of er misschien hulp van een deskundige bij nodig is. “Je ziet dat naarmate men ouder wordt, men ook sneller aankomt. Je lichaam verandert en daarmee ook je energie inname. Je leven verandert continu en je raakt langzaam de balans kwijt als het gaat om eten. Dit is een van de vele redenen voor overgewicht op latere leeftijd.” Healthy Progress is er dus om al je vragen te beantwoorden en zit bij het Plus café aan de rechterzijde.

“De 55-plussers hebben zelf gevraagd of wij dit evenement wilden organiseren, omdat ze er graag meer over wilden weten”, vertelt Olff, organisator van het Plus Café. Het wordt dus een leerzame middag. “De mensen kunnen hun bloedwaardes en cholesterol laten meten, hun BMI laten berekenen en hier een passend advies en uitleg bij krijgen.”

Een minpuntje: het evenement zit al helemaal vol, dus aanmelden gaat helaas niet meer.