Van robot's tot bierschenkers en van mixdrankmachines tot flesopeners, het is allemaal te zien op de Tech Campus tijdens de techmarkt in Nieuwegein. De technische mbo-opleidingen van het ROC in Nieuwegein laten zien waar zij de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest. Na een feestelijke opening van de Tech Campus met de koning, is het nu tijd om alle aandacht te vestigen op de leerlingen van deze school.

De techmarkt, of techniek markt, is van start gegaan. Het is 14:00 uur en ik word door een vriendelijk vrouw de weg naar de techmarkt gewezen op de mbo techcampus. Als ik “door de klapdeuren en dan naar links!” ben gelopen zie ik een stuk of tien lokalen vol met leerlingen die druk bezig zijn met de projecten waar ze de afgelopen tijd hard aan gewerkt hebben.

Peter Overbeek met zijn ‘automatische drankmix machine’

Ik loop rond, en het eerste wat mij opvalt is dat er (bijna) geen meisjes op de markt rondlopen, op de moeders en vrouwelijke docenten na. Na een tijdje rond gekeken te hebben valt mijn aandacht op een machine met drankflessen, de ‘automatische drankmix machine’. Ik sprak Peter Overbeek over deze machine, een van de jongens uit dit project groepje. “Dit is de automatische drankmix machine, hij werkt helaas nog niet helemaal, maar we hebben nog een paar weken om hem af te maken!”. Je zag een glas van links naar rechts door de machine gaan, “eerst gaat er alcohol in en daarna de frisdrank” vertelde Peter. “Het is een hoop werk, de machine in elkaar zetten en alles op de juiste manier afstellen, en er komt ook een hele hoop programmeren bij kijken.” Ik vroeg hem wat de bedoeling van de zelfgemaakte machines was. Peter ziet het wel voor zich dat dit soort machines in de toekomst door horecagelegenheden gebruikt gaan worden.

Ricardo, Frank en Niels naast ‘de automatische bierschenker’

Naast het groepje van Peter valt mijn oog op een flesje bier, ik vroeg aan de jongens naast de machine wat zij hadden uitgevonden. “Dit is de automatische bierschenker” vertelt Ricardo mij. “Wij studeren mechatronica op niveau 4 en in het derde jaar mag je zelf een idee uitwerken. In de eerdere jaren moest je vaak voorgekauwde ideeën gaan realiseren, maar dit is natuurlijk veel leuker.” Ricardo en zijn groepsgenoten, Frank en Niels, laten mij zien hoe de bierschenker werkt. Er wordt een beker in de ene kant van de machine gehangen en een flesje bier in de andere kant. Ik mag zelf op ‘start’ drukken en aanschouwen hoe de machine te werk gaat. “Eerst wordt de dop van het flesje afgehaald door een automatische bieropener van Heineken.” terwijl de jongens uitleggen wat ik zie, gaat het inschenken van het bier in de beker helemaal fout en wordt alles er naast gegooid. Terwijl iemand even een doekje haalt, vertelt Ricardo mij meer over het project en de opleiding: “meestal werkt de bierschenker wel, maar soms staat hij nog niet helemaal goed afgesteld helaas. Maar we hebben nog een paar weken dus dat komt wel goed.”

Na weer een tijdje rondgelopen te hebben komt er een vrouw naast mij staan. “Wat een hoop jongens he?” zegt ze tegen mij. Ik ben het met haar eens en vraag haar waarvoor zij hier komt. “Ik ben hier voor mijn zoon, maar ik kan hem nergens vinden.” zegt de vrouw die mij vervolgens vertelt dat zij Marieke heet. “Toen ik bouwkunde studeerde hadden we gewoon tien meiden in de klas hoor, hebben ze toch iets fout gedaan bij de technische opleidingen.” Ik vroeg eerder die middag al aan Ricardo en zijn groepje waar alle meiden gebleven waren. Waar op hij antwoordde dat er eigenlijk één meisje bij hen in de klas zit, maar dat zij op wintersport is. “Naast dit meisje zit er in sommige andere klassen ook één meisje, en een enkele klas met twee meisjes, dit is soms wel jammer maar we zijn toch al bijna klaar met de opleiding.”

Als de middag tot zijn einde komt zie je het langzaam rustig worden in de lokalen van de Tech Campus in Nieuwegein. Mensen beginnen de spullen op te ruimen en de markt is tot een einde gekomen. Na een hoop geleerd te hebben pak ik ook mijn spullen en vertrek weer richting huis.