NIEUWEGEIN- De spotlights staan al aan, de artiesten maken zich klaar en de muziekliefhebbers druppelen rustig binnen voor deze twintigste editie. De bezoekers begroeten elkaar amicaal en wachten met smart tot de eerste artiest het podium betreedt. Het licht wordt gedimd en de eerste zanger springt het podium op om deze editie te openen.

De zaal is huiselijk aangekleed. Weinig toeters en bellen, maar toch sfeervol en intiem. Voorin bevindt zich een klein en knus podium waarop een mooie vleugel met één microfoon te vinden is. Verspreid in de zaal staan tafeltjes en stoelen waaraan de bezoekers kunnen plaatsnemen. De bezoekers kletsen nog gezellig, en daarna gaan de twee acts van de avond van start. Het publiek is oorverdovend stil en luistert aandachtig naar de muziek.

Wat opvalt is dat Martin Koot, een van de organisatoren van het AkoestiCafé, al de hele avond aan het glunderen is. “Ik ben heel trots op de twee artiesten die hier vanavond voor ons op het podium staan”, Aldus Martin. De opener van de avond is liedjesschrijver, gitarist en zanger Anne Soldaat (54). Martin geeft aan: “Het programma van vanavond vind ik heel bijzonder; Anne Soldaat is voor mij namelijk echt een muzikale held en ik volg zijn muziek al dertig jaar lang.” Er staat Nederlandse popgeschiedenis op het podium met Soldaat. Hij speelde namelijk in de welbekende indie-band Daryll-Ann, met onder andere Jelle Paulusma.

De maandelijkse akoestische optredens vinden plaats op verschillende locaties en op deze woensdagavond 13 februari is de organisatie te gast bij ’t Veerhuis in Nieuwegein-Zuid. “We worden gesponsord door ’t Veerhuis en het is ook nog eens een prachtige locatie”, vertelt Martin. De organisatoren van het AkoestiCafé nemen hun eigen licht en decoratie mee naar elke locatie, omdat ze als het ware door Nieuwegein reizen. Eveneens proberen ze hiermee de huiselijke sfeer te behouden. Deze huiselijke sfeer lijkt goed in de smaak te vallen bij het publiek. Alle mensen zitten er relaxed bij en iedereen geniet van de mooie muziek die er wordt gespeeld. Alle trouwe liefhebbers zitten vooraan in de zaal, en leven zo mee met de muziek dat ze nog nét niet zelf het podium opstappen.

Een voorbeeld van zo’n trouwe liefhebber van het AkoestiCafé is Niek Wolters (57). Als het even kan, probeert hij elke maand aanwezig te zijn. Hij heeft al vijftien van de twintig edities bijgewoond. “Ik ga naar héél veel muziekoptredens”, vertelt Niek. “Ik vind het wel erg belangrijk dat het AkoestiCafé in Nieuwegein is, omdat ik zelf ook in Nieuwegein woon. Ik zeg altijd: ‘Support your locals’.”, voegt hij eraan toe. Het AkoestiCafé wordt georganiseerd door vrijwilligers. De vrijwilligers stoppen er veel tijd, energie en geld in. “Ik vind het echt tof hoe deze mensen zich inzetten en ik vind het heel goed om dat te supporten”, vertelt Niek. De organisatoren nodigen goede artiesten uit én ze geven beginnende artiesten ook een kans om op te treden. “Dit allemaal maakt het heel erg waard om hier te komen”, zegt hij vastberaden.

Naast Anne Soldaat treedt tijdens deze twintigste editie ook Nele Mennes (37) op. Mennes is een Vlaamse zangeres, theatermaakster en actrice. Ze heeft een speciale manier van optreden, omdat ze naast haar zangkunsten ook een performance neerzet. Mennes betrekt het publiek bij haar optreden en dat resulteert in veel lachende gezichten. Ze maakt namelijk veel grapjes en stelt vragen aan het publiek. Ze speelt bij het AkoestiCafé stukken uit haar theaterprogramma ‘Naakt’ en stukken uit haar eerstvolgende show ‘Kompas’.

Het AkoestiCafé is niet gefocust op een bepaalde genre. Artiesten van allerlei genres zijn welkom, zo zegt Martin: “Muziek is zo breed en zo rijk, en dat is wat wij willen laten zien door verschillende aspecten van muziek naar voren te brengen.” De twintigste editie is hier een goed voorbeeld van, door het verschil in de manier van optreden tussen Anne Soldaat en Nelle Mennes. Er zijn verschillende muziekgenres en dat is ook te zien aan de verschillende soorten mensen die in de zaal zitten.

De optredens zijn voorbij, en alle mensen praten na over de goede shows onder het genot van een klein aperitiefje. Onder het genot van een drankje spreekt Martin deze avond al met vol enthousiasme over de 21e en 22e editie van het AkoestiCafé. De plannen hiervoor zijn alweer helemaal rond. Deze avonden beloven volgens Martin wederom een spektakel te worden. “Het is iedere keer weer een feestje om zo’n avond als deze te mogen organiseren”, aldus Martin.