"Ik werk in een gevangenis", dat kunnen niet veel mensen zeggen. Yvonne Verhoeven kan dat wel. Nieuwegein.hu sprak met haar over de ins en outs van haar beroep.

“Ik zal mij eerst even voorstellen, Ik ben Yvonne Verhoeven (57) en net zo lang werkzaam in de PI Nieuwegein als deze bestaat. Dit jaar hebben wij ons 20 jarig jubileum. Ik ben een Senior-bewaarder. Hiervoor was ik (óók 20 jaar) werkzaam bij het GAK, een kantoorbaan dus.

Omdat ik op de fiets naar Utrecht reed, kwam ik steeds langs dit terrein waar de PI Nieuwegein gebouwd werd. Toen het gebouw halverwege was, stonden er in de plaatselijke kranten hier in de buurt vacatures voor personeel.Ik wist totaal niets van het gevangeniswezen, maar de vacature voor Bewaarder sprak mij enorm aan.

Ik wilde ná 20 jaar graag eens iets anders gaan doen en besloot te solliciteren en werd aangenomen.Tegenwoordig als je gevangenisbewaarder /complexbeveiliger wilt worden, heb je MBO 2 Beveiliging nodig.

Als je wordt aangenomen dan krijg je een opleiding vanuit Justitie nl een Basis Bewaarders Opleiding (BBO) hier wordt juridisch het één en ander geleerd, je bezoekt in je opleiding een Rechtzaak en je krijgt veel sportlessen in zelfverdediging. Heel belangrijk, want je moet veilig kunnen werken en op je collega’s kunnen vertrouwen op momenten dat er een calamiteit is.”

Drugshonden

“In dit werk draai je wisseldiensten, want er moet natuurlijk 24/7 personeel aanwezig zijn om zorg te dragen voor de gedetineerden. Er zijn dus vroege diensten/ dagdiensten/ late en nacht diensten.

Het verschilt dus welke dienst je draait, waardoor er afwisseling ontstaat en je niet elke dag hetzelfde werk doet. Als bewaarder ben je verantwoordelijk voor de orde, rust en veiligheid binnen de inrichting en houdt toezicht op de dagelijkse gang van zaken.

Dit kan via de meldkamer in het gebouw zijn door middel van camera’s, die ook de omgeving van de gevangenis goed in de gaten houden of tijdens één van de toezichthoudende posten. Bijvoorbeeld tijdens het bezoekuur. Gedetineerden hebben recht op een uur bezoek per week. Dus komt er bezoek van buitenaf de inrichting in. Dit wordt ingeschreven en gecontroleerd op smokkelwaren. Drugs/Alcohol en mobiele telefoons zijn ten strengste verboden binnen de inrichting.

Deze controle van bezoekers kan worden uitgevoerd met een drugshond. Deze hond heeft “een neus” voor drugs en gaat bij de persoon zitten die in aanraking is geweest met drugs. Ook wordt er toezicht gehouden bij het bezoek in de bezoekzaal. Binnen in de inrichting is er ook een medische dienst. Daar kunnen gedetineerden naar het spreekuur van de arts/ tandarts of de fysio.”

Magnetron op cel

“In de gevangenis lijkt het een beetje op het dagelijkse leven, bijvoorbeeld iedere zes weken mag je een keertje naar de kapper die langskomt op de afdeling. Daarnaast wordt er onderwijs aangeboden, zodat de gedetineerde een opleiding kunnen volgen en een diploma kunnen halen.

Ook is een bibliotheek waar men boeken kan lenen in verschillende talen en de krant kan hier gelezen worden. Als laatste gaan we elke dag met de gevangene een uur naar buiten op één van de luchtplaatsen. Er zijn ook nog fitnesszalen waar ze een paar keer per week kunnen sporten of ze kunnen buiten voetballen.

In de loop van de jaren is het gevangeniswezen erg veranderd. Werd er vroeger elke dag een warme maaltijd bij de gedetineerden gebracht, tegenwoordig hebben zij een magnetron op cel en krijgen voor een aantal dagen maaltijden uitgereikt. Deze kunnen zij eten wanneer zij  willen. Ook zijn er afdelingen waar gedetineerden zelf hun maaltijden koken met verse ingrediënten.

Gedetineerden moeten zelf meer verantwoording nemen in dit nieuwe gevangenismodel. Zelfredzaamheid is een heel belangrijk onder deel hiervan.  Zelf actie ondernemen als er iets geregeld moet worden met behulp van medewerkers van het Re-Integratie-Centrum (RIC) deze kunnen samen met de gedetineerden veel regelen wat er nodig is voor hun terugkeer in de maatschappij.

Wat het leuke aan deze baan is: het persoonlijke contact, de wisselende werkzaamheden en wisselende diensten. Verder weet je nooit exact hoe de dag zal verlopen. Minder leuk vind ik eigenlijk de hoge werkdruk, omdat de PI Nieuwegein zit te springen om nieuw personeel. Omdat er nogal wat verschuivingen zijn geweest de laatste jaren binnen het gevangeniswezen en er al wat inrichtingen zijn gesloten, is er een enorme leegloop van personeel geweest. PI Nieuwegein blijft vooralsnog open en gaat groots verbouwen om de vernieuwingen bij te kunnen blijven.”

Geen hotel

“Een groot misverstand wat men heeft over dit beroep, zijn de situaties die je in films ziet en waarvan wordt gedacht, dat deze misstanden ook in onze gevangenissen plaatsvinden. Uiteraard is het een beroep met risico (voor je eigen veiligheid, loopt elke medewerker met een persoonlijke pieper rond, met een knop die je kunt indrukken bij een calamiteit. Er gaat dan een alarm af en binnen zeer korte tijd kun je hulp verwachten van je collega’s om de ontstane situatie snel op te lossen).

Een mening die mensen over onze gevangenissen in Nederland hebben is dat het ‘net een hotel is’… Het gaat er in Nederland inderdaad anders aan toe dan in het buitenland. Zelf vind ik dat ‘de rechten van gedetineerden’ aan het doorslaan zijn in Nederland…..”

 

Wie na het lezen van dit interview interesse heeft gekregen in werken bij justitie: meer informatie is te vinden op de website www.werkenbijdepi.nl of ga naar de grote wervingsdag op zaterdag 9 maart.