Colette Riemersma organiseert vakanties voor geestelijk gehandicapten, naast haar werk is ze ook een actief lid bij de ChristenUnie. Politiek interesseerde haar al van jongs af aan, de ChristenUnie is de partij waar zij bij hoort. Komende gemeenteraadsverkiezingen maakt ze deel uit van het campagneteam van de partij.

Waarom bent u lid bij de ChristenUnie?
“De ChristenUnie komt voort uit de GPV. Ik kom zelf ook uit een vrijgemaakte kerk, voor mij is het was het dus een logische stap om bij de ChristenUnie lid te worden. Ik voel me gewoon thuis bij de partij en ik heb nooit de drang gehad om naar een andere partij te gaan. Normaal lees ik altijd het partijprogramma, afgelopen Tweede Kamer verkiezingen heb ik ook de kieswijzer gedaan. Uit deze wijzer kwam ook dat de ChristenUnie bij mij past. Als er een andere partij uit was gekomen, was ik natuurlijk ook even naar de punten van die partij gaan kijken. Het gaf mij echt een bevestiging.”

Wat vindt u van Gert-Jan Segers?
“Ik vind het een hele goede fractievoorzitter voor in de Tweede Kamer. Hij presenteert zichzelf op een fijne manier en hij komt echt op voor de idealen van de partij. Nu ook met de formatie, dat hij wil dat de PvdA eerst komt met hun ideeën. Dat vind ik heel slim, wij zijn al een keer weg geserveerd. Ik wil niet dat dat nog een keer gaat gebeuren.”

Gert-Jan Segers feller op de islam dan zijn voorgangers kunt u dit misschien uitleggen?
“Hij heeft in Egypte meegemaakt dat vrijheid er niet echt is voor christenen in een Islamitische wereld. Daarom is hij hier iets feller op. Hij is wel voor vrijheid van godsdienst. Daarom vindt hij het wel belangrijk dat moslims hier in onze christelijke wereld wel de vrijheid hebbe om hun geloof uit te kunnen oefenen. Het is belangrijk dat we elkaar niet onderdrukken.”

Hoe kan het christelijke geloof en politiek samen zijn?
“Wij zeggen ook weleens wij zijn een christelijke partij voor alle mensen. Het is niet zo dat iedereen moet geloven, natuurlijk zou dat wel mooi zijn, maar het moet niet. Zoals wij bepaalde dingen zien, bijvoorbeeld zondagsrust, abortus en euthanasie. Dat zien wij vanuit de bijbel. Zondagsrust, dat moet niet, maar dat heeft God ons gegeven. God heeft ons rust gegeven om geen 24-uurs economie te hebben. Dat is juist een voordeel, ter behoud van jezelf. Ik zie het eigenlijk als een mooi cadeau en een mooi cadeau geef je niet zomaar weg.’

Euthanasie en abortus zijn twee actuele begrippen, maar er wordt niet vaak open over gepraat. Waarom is dit zo?
“Iedereen weet dat wij voor het leven zijn, het maakt niet uit of ht syndroom van down is of niet. Het maakt niet uit of het hoogbejaard is of niet. Iedereen heeft het recht om te leven. Wij zeggen altijd: Als God het niet wil, God haalt je vanzelf thuis(hemel), maar het is natuurlijk wel heel erg lastig, dat weet ik. Ook voor christenen om over te praten. Abortus zou ik zelf nooit doen. Euthanasie vind ik wel echt heel lastig. Bij mij gaat het dan niet om de eenzaamheid, want ik vind dat we daar met zijn allen als maatschappij wat aan moeten doen. Als het gaat om pijn lijden, dat vind ik lastig. Tot hoever mogen we gaan. We hebben ook allemaal middelen om langer te blijven leven. Ik zou soms zo graag rechtstreeks contact willen hebben en vragen wat nou echt precies het plan is. Want met eenieder is een plan, je weet alleen niet welk plan.”

In eerdere partijprogramma’s stond altijd dat de ChristenUnie tegen het homohuwelijk is, nu staat daar niks meer over in het programma. Is dit standpunt veranderd?
“Hierin verschillen christenen heel erg in hun standpunten. Als je het in je eigen omgeving mee maakt is dat ook weer anders.  Want ook hierin zeggen we weer, god heeft je gemaakt zoals je bent. Het wordt allemaal steeds lastiger zou ik maar zeggen. Het staat niet letterlijk in de bijbel, er worden wel een soort van links gelegd, maar echt letterlijk staat het er niet. Het is allemaal niet mee zo zwartwit als vroeger. Vroeger werd er gelooft vanuit het moeten en tegenwoordig wordt er gelooft vanuit het hart. Dat is een groot verschil. Mensen denken nu ook veel meer na dan 50 jaar geleden. De partij krijgt ook andere inzichten en verandert mee naar een modernere tijd.”