NIEUWEGEIN - Met een stalen pen wordt er aan de linker- en rechterzijde van elke vinger gedrukt. Een zoemend geluid en een wijzertje dat trillend omhoog springt, geven aan of je meridiaan in je vinger aan het lekken is. Nadat alle vingers zijn geweest wordt er met opluchting gezegd dat alles goed is.

Alternatieve Geneeswijzen Nieuwegein heeft afgelopen zaterdag een open dag georganiseerd, genaamd ‘Kom in je kracht-dag’ in centrum de Gouden Piramide. Er zijn verschillende leden aanwezig die elk een andere manier van alternatieve geneeswijze uitoefenen. Het is de eerste maandelijkse open dag. “Het was een goede start”, vertelt Marion Geelen-Landeo, penningmeester bij Alternatieve Geneeswijzen Nieuwegein. “Er waren nog niet veel bezoekers, maar ik vond het wel een leuke middag.” Ze vertelt ook dat de middag een functie heeft voor de leden onderling. “Zo kunnen we bij elkaar zien wat iedereen doet.”

Marlon Schalkwijk, is lid van Alternatieve Geneeswijzen Nieuwegein en doet aan creatieve energetische coaching. “Het is eigenlijk op mijn pad gekomen”, vertelt Marlon. “Ik ben begonnen als kindercoach. Toen is reiki op mijn pad gekomen en van daaruit is het pad van energetische ondersteuning gaan groeien.” Ze ziet zichzelf niet echt als een masseuse, maar meer als een ondersteuning in het coachingtraject. “Nu richt ik mij op chakra’s waar onrust op zit”, legt ze uit. Dit houdt in dat een persoon uit balans kan zijn en het chakra geblokkeerd kan zijn. “Je levensenergie wordt verstoord en er kunnen fysieke klachten ontstaan”, ligt Marlon toe. Het heeft vooral te maken met het energetische lichaam; iets wat niet tastbaar is. Ze vindt het fascinerend dat ze iemand een tekening laat maken, waardoor het leven van deze persoon goed kan worden weergegeven. “Je kan jezelf laten zien wat er met jezelf aan de hand is, alleen weet je het zelf niet bewust.”

Foto: Marion Geelen-Landeo

Er wordt gemeten of er sprake is van spininversie.
Foto: Marion Geelen-Landeo

Er staan verschillende tafels in de kamer. Een muur en een paar gordijnen splitsen de ruimte op. Het tafeltje waar Marlon Schalkwijk aan zit, ligt vol met verschillende informatieboekjes. Voor haar ligt een stapel papier waar je op kan tekenen. Naast haar liggen allerlei kleurrijke stenen die elk een eigen betekenis hebben. In de ruimte staat ook een tafeltje waar Tarotkaarten op liggen en een bord met ‘Astrologie’. Ondanks het feit dat er maar één bezoeker is, is iedereen met elkaar in gesprek op een zachte toon. De geur van thee zorgt voor een ontspannende sfeer.

Hannie Fassote doet al sinds 1981 aan Astrologie. Ook is ze al tien jaar lid van Alternatieve Geneeswijzen Nieuwegein en secretaris van dit netwerk. Met de Astrologie/persoonlijke horoscopen probeert ze mensen een inzicht te geven in hun eigen karakter. “Het is zo bijzonder om mensen dit inzicht te kunnen geven en hoe je ze daardoor ook kunt helpen”, legt Hannie uit. “Er komen ook mensen naar mij toe voor hun kinderen, omdat ze bijvoorbeeld onhandelbaar zijn in de puberteit. De ouders willen dan graag weten hoe dat komt en wat ze eraan kunnen doen.” Op het scherm van de laptop is een cirkel te zien, gevuld met groene, rode en blauwe lijnen en zwarte symbooltjes. De symbolen geven o.a. de zon, de maan en planeten aan en aan de hand hiervan geeft ze een karakterschets van de betreffende persoon.

Naast de volle tafeltjes met folders, visitekaartjes, thee en een enkele laptop, staat er ook een tafel met een apparaatje. Joke van Duin die bij het tafel zit, vertelt dat het apparaat kan meten of er sprake is van spininversie. “Ons lichaam is opgebouwd uit atomen en moleculen die frequenties uitzenden, maar om ons heen is ook veel straling. Denk aan de televisie, de radio en het wifi-netwerk”, legt Joke uit. Deze stralingen verstoren ons lichaam en kunnen klachten veroorzaken. Wanneer de storing erg heftig is, gaan de elektronen in ons lichaam de verkeerde kant op draaien; spininversie. “Als het rechtsom draait is het goed, als het linksom draait is er sprake van spininversie”, vertelt Joke, “Dit kan ik meten met het bioresonantie apparaat. Ik ga elke vingertop van één hand langs en meet daar de merdiaanpunten.” Daarbij legt ze ook uit dat spininversie te verhelpen is door middel van hetzelfde apparaat waarmee ze de merdiaanpunten meet.

Naast veel kleine tafeltjes, staat er ook een massagetafel waar een paars laken overheen hangt. Dit onderdeel hoort bij Marion Geelen-Landeo. “De massagetafel is een onderdeel van de sessies die ik geef”, vertelt Marion. “We beginnen vaak in een stoel en daarna gaan we over tot massages.” Het draait bij haar vooral om de bewustwording van het lichaam. “Wanneer iemand op de massagetafel ligt, is dat een vorm van meditatie om te kijken wat een bepaalde aanraking en of beweging met iemand doet”, legt Marion uit. “Daar gaat de cliënt dan met de aandacht en met de ademhaling naar toe.” Ze legt uit dat haar invalshoek vooral rug-, nek- en schouderklachten zijn. “Op het moment dat je ouder wordt, ongeveer boven de 40 jaar, zijn er maar weinig mensen die hier geen klachten over hebben”, vertelt Marion. Ook vertelt ze dat veel mensen liever niet naar binnen willen kijken en soms de oplossing liever buitenaf zoeken, zoals medicatie. “Ik begeleid daarentegen mensen; ik ben als het ware de steun die we allemaal nodig hebben om onze eigen weg te gaan.”