Uit het overzicht dat Kenniscentrum Sport heeft gemaakt in aanloop van de Kamerverkiezingen in maart is gebleken dat minder partijen aandacht hebben voor sport en bewegen dan 4 jaar geleden.
De ChristenUnie, D66, SGP en PvdA hebben meer aandacht besteed aan sport en bewegen in hun programma, in tegenstelling tot 2013. De organisatie liet weten hier verbaasd over te zijn.

Hoe zit het in Nieuwegein. Is Nieuwegein net zo sportief als Amsterdam? Amsterdam, dat in 2014 nog de meest sportieve stad was ter wereld.
Ook Nieuwegein besteed aandacht aan sport en bewegen. Zo heeft de gemeente een project opgezet. Dit heet Sport en Bewegen 2015-2018.

Ook is er voor de inwoners veel te lezen over sport en bewegen op de website. Er zijn verschillende tabladen voor gemaakt. Zo is er informatie te vinden over sportsubsidies en regelingen, maar ook over sportaccomodaties. De gemeente vindt dat iedereen moet kunnen sporten. Daarom beheert de gemeente zelf sportaccomodaties maar is het ook mogelijk in openbare ruimtes te sporten.

Op de website van de gemeente is ook informatie te vinden over SportID Nieuwegein, deze zijn uitvoerder en ontwikkelaar van sport- en beweegactiviteiten in Nieuwegein. Dit met het doel om inwoners van Nieuwegein structureel in beweging te krijgen. Dit doet SportID in opdracht van de gemeente, SportID werkt samen met verschillende partners.
Geoffrey van der Boom, buurtsportcoach van SportID Nieuwegein, kan hier nog meer over vertellen.

Hoe zit het met het verhuren van sportaccomodaties?

“Wij, van SportID Nieuwegein verhuren geen sportaccommodaties, maar de gemeente doet dit inderdaad wel, vaak hebben ze ook aangepaste prijzen om sporten mogelijk te maken en laagdrempelig te houden”.

Heeft SportID stimuleringsprogramma’s voor jongeren om ze te stimuleren om te gaan sporten?

“Hier komen wij in beeld, de gemeente heeft alle sportstimulering en ondersteuning ondergebracht bij SportID Nieuwegein. Doormiddel van de buurtsportcoaches worden verbindingen gelegd met bestaande sportactiviteiten, en nieuwe sportactiviteiten gecreëerd als hier behoefte voor is. Wij hebben een programma Sportieve School, dit is gericht op de jeugd van de basisschool van 6-12 jaar, en we hebben voor jongeren van 12-16 een programma wat LM2C heet, voor de middelbare scholieren”.

Wordt er door de gemeente aandacht gegeven aan sport en bewegen in het algemeen?

“Zeker weten, de gemeente Nieuwegein wil heel graag haar inwoners helpen meer te bewegen, ze ondersteunen, faciliteren sport en bewegen. Hiervoor worden wij van SportID ingezet. Op de website laten ze veel merken van hun intenties. Je kan veel lezen over sport en bewegen. Ook heeft de gemeente een project gemaakt voor tot 2018. Dit gaat over het beleid wat zij voeren, als je kijkt naar het sporten en bewegen”.

Zijn er concrete initiatieven zoals fitnessapparaten in parken of beter bereikbare sportvelden?

“Op meerdere plekken in Nieuwegein zijn er buitenfitness toestellen te vinden waar iedereen gebruik van kan maken. Ook legt de gemeente regelmatig sportveldjes aan. Bovendien plaatst de gemeente, als daar behoefte aan is, sport gerelateerde toestellen.
SportID werkt ook samen met de verenigingen om ervoor te zorgen dat de accommodaties ook op minder drukke momenten gebruikt kunnen worden door andere sporten en sporters. Op sommige voetbalvelden van voetbalclubs kunnen wij soms andere activiteiten doen met sporters die niet voetballen. We kunnen hier bijvoorbeeld fitnessoefeningen doen”.

Sommige steden hebben een stimuleringsprogramma genaamd ‘Gezond in de stad’, heeft Nieuwegein zo’n soortgelijk programma?

“Gemeente Nieuwegein heeft alle sportstimulering bij SportID ondergebracht. Wij hebben meerdere van zulke stimuleringsprogramma’s. Maar dat de gemeente Nieuwegein veel bezig is met een gezonde levenswijze, sporten en bewegen, en gezonde voeding staat buiten kijf”.