NIEUWEGEIN - De KNVB gaat in het seizoen 2020/2021 amateurvoetbal gelijkwaardiger en spannender proberen te maken. De bond wil dat gaan doen door samen te gaan werken met SciSports die de eQuality Index ontwikkeld heeft. Als het aan Hoofd van jeugdzaken van SV Geinoord Richard van Huizen en voorzitter van VSV Vreeswijk Michel van den Hoven ligt, is dit een goede ontwikkeling.

‘’Wij zijn het daar helemaal mee eens‘’, zegt van Huizen, hoofd van jeugdzaken. Ook Van den Hoven is enthousiast over het nieuwe beleid, maar blijft wel kritisch: ‘’Wij staan open voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het al eerder geïntroduceerde 4 tegen 4 voetbal, maar op lange termijn zal moeten blijken tot hoever ze het beleid zullen doortrekken.’’ Met de eQuality Index zullen digitale wedstrijdformulieren in de zogeheten ‘wedstrijdzaken app’ omgezet worden naar een index. Dat leidt ertoe dat de Nederlandse voetbalbond aan de hand van deze index in staat zal zijn om competities gelijkwaardiger in te delen.

Door het gelijkwaardiger maken van competities zal er meer plezier in het voetbal ontstaan. ‘’Met dit beleid zullen er geen standen meer zijn dat teams kansloos onderaan eindigen zonder punten waardoor het saai wordt voor spelers’’, beargumenteert voorzitter Michel van den Hoven. Echter, maar dit is niet de enige reden. ‘’Als je in het voetbal kijkt, zie je dat talent altijd in het eerste jaar van de geboortejaren ontdekt wordt en de tweede helft wordt daardoor overgeslagen waardoor veel talent verloren gaat’’, voegt het hoofd van jeugdzaken van Geinoord toe.

De samenwerking tussen KNVB en SciSports moet leiden tot meer ontwikkelingen binnen voetbalcompetities. De bond streeft erna om competitieopzet, de aanvangstijden van voetbalwedstrijden en de reisafstanden tussen clubs aan te passen.

Dit seizoen en volgend seizoen worden gebruikt om een eerste indruk op te wekken van de eQuality Index. Uiteindelijk zal deze ontwikkeling in het seizoen 2020/2021 voor de eerste keer volledig in zijn werk moeten gaan.

JSV Nieuwegein kon geen reactie geven in verband met drukke omstandigheden.