NIEUWEGEIN -  De informatieboekjes liggen verspreid door de school en de docenten en leerlingen wachten met smart op de eerste bezoekers. Het Cals College in Nieuwegein staat vol met roodkleurige rondleiders, informatiepunten en activiteiten voor de toekomstige brugklassers. Wanneer de eerste ouders en de kinderen binnendruppelen kan de kennismaking met de school van start gaan.

De open dag van het Cals College in Nieuwegein is aangebroken. De kinderen komen vandaag samen met hun ouder(s) de school bezoeken omdat zij voor een belangrijke beslissing staan: de keuze van een middelbare school.

Aan het begin van de rondleiding worden de bezoekers gekoppeld aan een leerling, voornamelijk brugklassers, die de rondleiding door de school verzorgt. ‘’De leerlingen  maken een ronde door de school waar de bezoekers buiten dat ze informatie krijgen over de school ook de sfeer kunnen proeven,’’ zegt Sanne Betten, communicatiemedewerker van het Cals College. Wanneer de bezoekers langs het podium lopen worden ze getrakteerd op een optreden dat afkomstig is van de musical die op school wordt georganiseerd. ‘’Buiten de reguliere vakken wordt er veel aandacht besteed aan kunst en cultuur,’’ stelt Sanne.

Volgens Sanne wordt alles uit de kast getrokken om de bezoekers zo goed mogelijk rond te leiden.  Voorafgaand aan de open dag geeft de school de leerlingrondleiders instructies hoe ze de bezoekers kunnen rondleiden en waar ze allemaal langs kunnen lopen. Voor de rest vertelt ze dat de brugklassers vrij zijn in de mening die zij geven aan de bezoekers over de school, ze vindt het vooral belangrijk dat de kinderen eerlijk hun ervaringen delen. Ze merkt dat het voor een school lastig is om tijdens een open dag te laten zien hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat op een middelbare school. Hier heeft de school iets op bedacht. Sanne vertelt dat er lessen worden gegeven waar groep 8 leerlingen aan kunnen deelnemen om zo beter te kunnen ervaren hoe een lesdag op de middelbare school eruit ziet.

Breed onderwijsaanbod

Het Cals College is niet de enige middelbare school die havo, atheneum en gymnasium onderwijs aanbiedt in Nieuwegein en omstreken. Kinderen uit de buurt van Nieuwegein kunnen onder anderen kiezen uit het Oosterlicht College en het Anna van Rijn College. ‘’Ons onderwijsaanbod is erg breed. Kinderen die van techniek houden kunnen het technasium volgen en buiten het vakkenpakket om is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om Chinees te volgen”, zegt Kirin Kotterer, docent en schoolleider van tweetalig vwo voor de onderbouw.

Iets voor het einde van de open dag werden de bezoekers nog verrast met een flashmob, een ludieke samenkomst waarbij een grote groep mensen massaal iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteen gaat. Er werd massaal gedanst op het nummer ‘We’re all in this together,’ van de film High School Musical.

Een lastige keuze

Na afloop van de rondleiding moeten de bezoekers bijkomen van alle indrukken die zij hebben gekregen van de school.’’Ik ben erg onder de indruk van de school,” vertelt groep 8 leerling Jimmy Yo Voorhaar. ”Mijn broer heeft al op deze school gezeten dus ik wist al wel een beetje hoe het hier was, maar als je hier zelf bent ervaar je de sfeer beter. Het lijkt mij erg leuk om Chinees te volgen en daarom denk ik dat deze school goed bij mij past.” Niet iedereen is zo even overtuigd als Jimmy Yo. ‘’De keuze tussen de verschillende middelbare scholen in de buurt is erg lastig,” vertelt groep 7 leerling Hidde Alberts. ”Ik vind het Cals College erg groot aanvoelen, maar wel erg gezellig. Ik ben er niet nog helemaal uit maar ik heb gelukkig nog een jaartje extra om na te denken.”

De open dag komt ten einde en de school loopt langzaam leeg. De taak van de school zit erop. Nu is het aan de kinderen en de ouders om een zo goed mogelijke keuze te maken. ‘’De keuze voor een middelbare school is moeilijk, maar erg belangrijk,’’ stelt Hidde. Dat jaartje extra op de basisschool kan Hidde goed gebruiken om tot de perfecte keuze te komen.

Alle kinderen dienen zich voor 14 maart te hebben ingeschreven voor een middelbare school.