NIEUWEGEIN- Een lichtje aan laten bij het verlaten van je huis blijkt nog steeds noodzakelijk, ook in Nieuwegein. De gemeente staat nog steeds in de top 10 met meeste inbraken in de provincie Utrecht. Gelukkig zijn er nieuwe, positieve ontwikkelingen in 2018. Dit blijkt uit cijfers van Misdaad in Kaart vergeleken met 2017, gepubliceerd door politie.nl.

 

Misdaad in kaart laten een paar cijfers zien over het totaal aantal inbraken, pogingen en geslaagde, in Nieuwegein. In 2018 laten die ook een dalende trend zien. In totaal; -14%, waarbij het aantal pogingen vrijwel gelijk is gebleven en juist de geslaagde inbraken afgenomen zijn met 24%.  Ter vergelijking met het gemiddelde van de regio Midden-Nederland; -15% op het totaal aantal inbraken en -14% op de geslaagde inbraken. Volgens Coen Helderman is inmiddels in Nieuwegein het laagste niveau van het totaal aantal woninginbraken in de afgelopen 5 jaar bereikt. “De eerste cijfers van 2019 laten zien dat deze ontwikkeling doorzet’’.

Verschillende factoren dragen bij aan deze gunstige ontwikkeling. “De gemeente informeert en activeert de bewoners middels diverse initiatieven om zelf preventieve maatregelen te nemen, verdachte situaties te herkennen en te melden”, verteld Coen Helderman. ‘’Ook draagt de gezamenlijke inzet van politie en gemeente hier in Nieuwegein op verschillende hotspots en piekperiodes door het jaar heen bij’’, aldus Coen Helderman. Ook de landelijke trend van verschuiving in soort criminaliteit (van ‘traditioneel’ naar ‘nieuwe’ vormen; bijvoorbeeld cybercriminaliteit) zorgt voor het dalen van deze cijfers.