Manon Smits studeerde Shiatsu aan de Nederlandse school voor Shiatsu en heeft inmiddels al tien jaar haar eigen praktijk in Nieuwegein. Ze denkt en leeft volgens De Chinese denkwijze, ze gelooft in Yin en Yang. Lichaam en geest functioneren samen, als een van beide niet in balans is kunnen er complicaties optreden.

Ben je door de opleiding Shiatsu op een andere manier gaan leven?
‘Je leert tijdens de opleiding heel veel over jezelf. Allemaal handvatten, je leert diagnoses stellen en ziet dan ook opeens allerlei dingen bij jezelf. Doordat je van alles leert over denkwijzen en leefwijzen ga je zelf ook veranderen en kijken of die kwaaltjes verdwijnen. Zelf vind ik niet dat het hele grote veranderingen zijn, maar als ik het bij elkaar optel is het toch wel veel. Ik ben anders gaan eten en drinken. Ik probeer ’s ochtends te mediteren, al lukt dat nu met die kleine kinderen niet elke dag meer. Ik probeer ook elke dag oefeningen te doen. Dat is erg belangrijk voor mij. In de zomer ben je langer wakker, want de dagen zijn langer. Terwijl je in de winter veel langer wilt slapen. Dit is erg logisch als je kijkt vanuit de Chinese geneeswijze. Zo probeer ik mijn leven ook in te richten waar mogelijk, want wij leven natuurlijk wel in een westerse wereld, waar tijd schaars is. Mijn cliënten vinden het niet oké als ze pas om tien uur bij mij terecht kunnen. Zo werkt het natuurlijk niet. Ik probeer wel zoveel mogelijk volgens de ritmes te leven die bij dat systeem horen.’

‘De geneeswijze gaat ervan uit dat niet de ziekte, maar de zieke persoon moet worden genezen’
Kun je deze zin uitleggen?
‘Holistisch denken betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen lichaam en geest. Je bent altijd en mens als een geheel. In de westerse geneeskunde is dit anders. Als je pijn hebt aan je teen, dan ga je naar de fysiotherapeut. Als je geestelijk in de war bent ga je naar de psycholoog. Dat zijn twee aparte dokters, een voor de geest en een voor het lichaam. Shiatsu kijkt naar de mens als geheel. Want een heleboel van je gezondheidsklachten worden veroorzaakt door emoties. Dit hangt allemaal met elkaar samen. Bij Shiatsu behandel je zowel lichaam als geest. Vaak is er een achterliggende reden waarom iemand ergens last van heeft. Het meest simpele voorbeeld daarvan is, als je stress hebt. Dan zit je krom en gebogen. Dus dan heb je last van je schouders. Dat is het gedeelte waar lichaam en geest niet scheidt.’

‘Sommige stromingen zijn daar heel erg extreem in, ik ben iets praktischer ingesteld. Als jij je been breekt betekent dat niet direct dat je ook een emotioneel probleem hebt. Ik geloof ook niet dat ik kanker kan genezen, die illusie heb ik niet.  Ik behandel wel de bijkomstigheden, dus de pijn of de bijwerkingen van de chemo. Kanker is een erge ziekte en we weten niet waar de ziekte vandaan komt. In de oude literatuur wordt er weinig over geschreven. Er is wel geschreven dat het opkroppen, dus niet uiten van emoties, waar heel veel mensen last van hebben. Dat kan ervoor zorgen dat het in gaat dikken tot massa’s in het lichaam. Dat zou je vrij kunnen vertalen als een kankergezwel. Maar dat is redelijk vrij vertaald. Ik ben wel van mening dat als je je emoties beter uit dat je minder risico loopt op bepaalde ziektes, maar of je kanker daar mee kan voorkomen. Ik durf dat niet te zeggen, dat is een te sterke uitspraak.’

Wat voor mensen komen in de praktijk?
‘Er komen allerlei verschillende mensen in mijn praktijk. Van huilbaby’s tot kankerpatiënten, mensen met angststoornissen en mensen die door hun rug zijn gegaan. Er komen ook mensen die op zoek zijn naar ontspanning en mensen met een burn-out. Op dit moment zijn overspannenheid en burn-out de meest voorkomende klachten die ik behandel in mijn praktijk. Tegenwoordig kent iedereen minimaal een persoon die overspannen is, dat zie ik in mijn praktijk terug. Het is wisselt per persoon hoe veel afspraken ze hebben. Ik heb een cliënt die al 80 keer is geweest, maar dat is een uitzondering. Die persoon heeft last gehad van verschillende klachten. Gemiddeld komt iemand tussen de acht en vijftien keer langs. Na de eerste paar afspraken heb ik een heel verslag geschreven en dan kijk ik waar het aansluit binnen het systeem van de vijf elementen. Ik zoek waar de disbalans zit en probeer aan de hand daarvan de klachten te behandelen, zodat het systeem weer in balans wordt gebracht.’