Het malieveld stond afgelopen donderdag vol met scholieren die staakten voor een beter milieu. In die menigte stond ook Danée Heijkamp (15), leerling op het Anna van Rijn College. Danée weet nog wel wat puntjes waaraan de gemeente Nieuwegein zou kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Danée woont samen met haar ouders, twee broertjes en haar hond in Vianen. Daarnaast doet ze 3 keer per week aan volleybal en fietst elke dag naar het Anna van Rijn College in Nieuwegein toe, waar zij nu in 4 vwo zit. Ze is dus druk genoeg, maar waarom besloot ze ook nog  te gaan staken voor een beter milieu? “Ik besloot te gaan staken, omdat ik denk dat dit een probleem is dat mij mijn hele toekomst nog bezig zal houden. Daarnaast hoor ik vaak van wetenschappers dat het mogelijk is dat wij de laatste generatie zijn die er iets aan kan doen en daarom moeten wij er ook iets aan doen, naar mijn mening.”

Hoe reageerde school erop dat je wilde gaan staken voor een beter milieu? Waren er bijvoorbeeld regels waaraan je moest voldoen?

“Mijn school reageerde heel positief op het nieuws dat ik wilde gaan staken voor een beter milieu. Veel docenten wilden het liefst zelf ook mee gaan. Onze teamleider zei: “Jullie generatie is op dit gebied een beetje ingekakt, dus is het goed dat jullie dit doen.” Iedereen die een motivatiebrief met een akkoord van zijn ouders eronder aan de directie stuurde, mocht gaan staken zonder gevolgen. Dat maakte het wel prettig, maar een groot deel was sowieso van plan om te gaan.”

Waren er dan veel leerlingen van de school waarop je zit die wilde gaan staken? Wat waren hun beweegredenen?

“Er waren van onze school niet zo veel leerlingen die gingen staken. Velen durfden het niet aan hun ouders te vragen of mochten gewoon niet van hun ouders. Degene die wel gingen, kwamen allemaal om dezelfde reden: een beter klimaatakkoord. In tegenstelling tot onze school hoorde ik van een meisje uit Groningen, die ik in de trein ontmoet had, dat haar hele school ging. Dat vond ik persoonlijk echt heel tof.”

Was jullie school ook niet bang dat er misbruik van gemaakt werd dan, omdat ze niet kunnen controleren of je echt bent geweest of je thuis op de bank zit?

“Nee, onze school was vooral positief dat er mensen zijn die in actie komen. Daarnaast keken ze wel naar de motivatiebrief en of die persoon wel echt gemotiveerd was. Natuurlijk kan ook dit gefraudeerd worden, maar de school geloofde ons. Ik denk ook dat dat terecht was, want al het nieuws in de media over leerlingen die lekker de stad in gingen, was niet echt waar. Dat was meer om ons in een slecht daglicht te zetten denk ik.”

Hoe was de sfeer op het malieveld?

“Het was heel indrukwekkend! Er waren heel veel mensen en iedereen was aardig voor elkaar! Daarnaast waren er ook veel politieagenten, ook zij waren allemaal heel vrolijk. Er was muziek en tijdens de mars werden er vaak dingen geroepen als: ‘’CO2, weg ermee!’’ Ik kreeg echt een gevoel van verbintenis, omdat iedereen er met hetzelfde doel was.”

Je hebt het nu over CO2, weg ermee, maar wat vind je het belangrijkste punt waarvoor je gestaakt hebt en waarom?

“Er zijn voor mij twee hele belangrijke dingen. Ten eerste dat het klimaatbeleid gewoon echt beter moet. Er staan nu vooral doelen en richtlijnen in, maar de echte plannen en regels ontbreken. Ten tweede vind ik het belangrijk om aandacht te trekken van de burgers. Zij spelen namelijk ook een grote rol in dit grote probleem. Ik hoop dat volwassen mensen, die thuis op de bank tv kijken, zich een beetje gaan schamen en hun levensstijl daardoor toch een beetje verbeteren.”

Vind je dat het probleem opgelost moet worden door de overheid of kunnen gemeentes, zoals bijvoorbeeld gemeente Nieuwegein, ook hieraan bijdragen?

“Ik denk dat beiden heel erg hun best moeten doen om het op te lossen. De overheid heeft namelijk meer macht en kan dus meer voor elkaar krijgen, vooral op grotere schaal. Toch denk ik dat het heel effectief kan zijn als gemeentes iets aan dit probleem doet, omdat dat dichter bij de burger staat en dus ook meer sociale druk kan uitvoeren. Helemaal in een dorp als Nieuwegein is dat mogelijk. Een voorbeeld: als je je buren steeds vaker de fiets ziet nemen en ziet dat ze zich goed inzetten voor het klimaat, voel je je misschien wel schuldig dat jij niks doet en dan neem je toch ook maar wat vaker de fiets.”

Op de website van gemeente Nieuwgein vind je veel informatie omtrent het milieu, zo is er in Nieuwegein bijvoorbeeld een recycling station, hebben ze een bodem- en bomenbeleid en waken ze voor een goede luchtkwaliteit. Wat vind je hiervan het beste punt?

“Dat is lastig, omdat ze alle drie belangrijk zijn voor een verbetering van de opwarming van de aarde. Ik denk dat ik dan toch voor de eerste ga, omdat er veel verborgen impact zit in het produceren van nieuwe goederen. Dat is haast onzichtbaar voor de burgers en daarom is het goed dat de gemeente de oude producten laat recyclen. Op deze manier verspillen we minder grondstoffen.”

Merk je iets van wat Nieuwegein doet voor het milieu nu je op school zit in Nieuwegein?

“Als ik eerlijk moet zijn, merk ik er niet zo veel van. Mijn school doet er voor mijn gevoel vrij weinig aan. Het zou al een hele verbetering zijn als we ons afval op school kunnen scheiden. Toch doet de verwarming op onze school het vaak niet en besparen we daar dus gas mee, alleen is dit niet helemaal de bedoeling hahaha.”

Mist er nog een belangrijk punt waar de gemeente op zou moeten letten volgens jou?

“Ja, er rijden nog steeds veel auto’s, motors en scooters op benzine door Nieuwegein. Dat terwijl het helemaal niet zo groot is. Ik weet niet of uitstoot-vrije zones de oplossing is, maar het aanmoedigen van duurzame manieren van vervoer zou zeker nog wel verbeterd kunnen worden naar mijn mening.”