Tussen de schappen met houdbare melk, de koffiebonen handdoeken staat opeens een constructie van onbeschilderd hout. Midden in de Makro in Nieuwegein is een hele netwerkplek ingericht. Snel Internet, bureaus en zelfs 4 lounge-stoelen. Niet meteen wat je zou verwachten in een supermarkt. Welkom in de moderne wereld van het flexwerken, waar geen werklocatie te gek is.

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Vaste banen zijn in rap tempo verdwenen, en het aantal zzp’ers is gigantisch gestegen. Weg is voor velen het idee van een 9 to 5 kantoorbaan op een vaste plek, gekomen is het flexwerken. Werken waar jij wilt, met wie je wilt en wanneer je dat wilt. Toch is thuis werken niet altijd een ideale optie. Voor veel zzp’ers is netwerken ontzettend belangrijk, en dat is bijna onmogelijk vanaf de bank. Maar hoe is het als een flexwerker in Nieuwegein?

Seats2meet zit dus midden in de Makro. Het is even wennen, je werkplek in het midden van de supermarkt. Om de paar minuten schelt er iets als “Mevrouw de lange naar het diepvriesvak alsjeblieft!” door je ‘kantoor’, en lopen mensen in korte broeken langzaam achter hun winkelkarretje aan. Het is een vreemde, maar geen storende omgeving. Juist dat levendige aspect zou er weleens voor kunnen zorgen dat mensen hier op hun gemak werken.

Erg druk is het op deze donderdagochtend niet. Er is slechts één flexwerker aanwezig, voor de rest zijn er alleen medewerkers van de Makro die de administratieve zaken regelen. “Ik woon in de buurt van Rotterdam, maar werk veel samen met een bedrijf in Nieuwegein. Dit is verreweg de beste werkplek voor mij in Nieuwegein.” Zegt Steven Harvey, terwijl hij zijn laptop dichtklapt. “Als ik geen ontmoeting heb met een van m’n opdrachtgevers, ga ik altijd hier werken. Ik zit dichtbij als ik iets moet overleggen, en ik ben minder snel afgeleid dan thuis.”

Daarin is Harvey niet de enige, als we Alex van der Hulst mogen geloven in zijn boek ‘Uurtje Factuurtje’. In dat boek, waarin hij interviews heeft afgenomen met tientallen ZZP’ers, beschrijft hij dat veel flexwerkers het lastig vinden om altijd die discipline op te brengen om uit jezelf de minder leuke klusjes te doen.  Harvey herkent zich daarin: “Thuis vindt je toch altijd andere dingen om te doen in plaats van werk, en dat heb je niet op een werkplek. Het voordeel van seats2meet is ook dat je mensen leert kennen, en dat zorgt voor een vergelijkbaar gevoel als op kantoor: ik moet nu wel aan het werk.”

Op de weg naar buiten loopt Harvey langs een lege Makro-kassa, en groet hij een vriendelijk lachend kassameisje. Hij is met de auto naar Nieuwegein gekomen. “Ik hoor wel van sommige mensen dat dit niet hun favoriete werkplek is, omdat het best afgelegen ligt met het openbaar vervoer.”

De wandeling van tien minuten naar de bushalte is misschien wel het grootste nadeel van de werkplek in de Makro. Het bedrijventerrein naast de A12 is duidelijk niet gebouwd voor voetgangers. Als je niet oplet heb je voordat je in de bus zit al twee keer een bijna dood-ervaring gehad, want het dunne stukje stoep houdt al op voordat je bij de drukke weg zonder stoplichten bent.

Dan maar eens een kijkje nemen in het centrum, voor een goede werkplek die beter te bereiken is via het openbaar vervoer. Vanuit het de halte ‘stadscentrum’, waar de sneltram en bus aankomen, is het iets meer dan vijf minuten lopen naar het stadshuis. In de bibliotheek zitten een aantal studenten met hun hoofd gebogen over hun boeken. De binnenkomst in het moderne stadshuis is nog altijd imposant, en de bibliotheek is met haar ruimtelijke en lichte inrichting een fijnere werkplek dan seats2meet in de Makro. Ook hier is de koffie lekker en de wifi snel, dus als je graag in je eentje wil werken en niet al te veel hoeft te bellen is De Tweede Verdieping, zoals de nieuwe bibliotheek heet, een perfecte optie. Helaas is de bibliotheek als netwerkplaats vrijwel niets waard, omdat er geen weinig andere ZZP’ers werken, en iedereen stil moet zijn.

Dan blijft er voor de rest nog één optie over: een van de koffiezaakjes rond de Cityplaza. Het is wat druk en rumoerig, en de koffie is duur, maar om af en toe bij de koffiezaak te werken is geen straf. Toch is de beste optie voor mensen die én een gratis werkplek willen, én willen netwerken, én met het openbaar vervoer overal willen komen om gewoon de sneltram te pakken naar Utrecht. Binnen 20 minuutjes zit je daar in een omgeving met honderden andere ZZP’ers, meerdere toegewezen werkplekken, en een OV-netwerk voor heel Nederland.