Er kan in Nieuwegein gesproken worden van een woninginbraakgolf: in 2016 is er namelijk maar liefst 119 maal ingebroken of een poging tot inbraak gedaan. De stad staat zelfs in de top-10 steden waar de meeste inbraken gepleegd worden. De moeite waard dus om dieper in het probleem te duiken en nader onderzoek te doen.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de gevolgen van deze inbreuk in iemands persoonlijke omgeving spraken wij met Jacqueline van den Brink, slachtoffer van woninginbraak. Jacqueline is een 43-jarige moeder van twee kinderen die al heel haar leven met plezier in Nieuwegein woont. Echter was zij niet zo te spreken over de Nieuwegeinse politie.

Iemand die ook ervaring heeft met woninginbraken, is Remco van Beek. In zijn voormalige woning in Nieuwegein werd in iets meer dan een maand maar liefst drie keer ingebroken. Twee van de drie keer lag hij boven te slapen toen de inbraak plaatsvond. Dat beangstigde zijn vrouw zo erg, dat ze verhuisden. Enkele jaren later startte Remco een beveiligingsbedrijf.

Woninginbraken laten de slachtoffers vaak niet koud. Sommige slachtoffers durven zelfs niet meer alleen thuis te zijn of ’s nachts te gaan slapen. Om een goed beeld te krijgen van de effecten van woninginbraken op de slachtoffers, spraken wij hierover met Désirée Hoefnagel, teamleider van Slachtofferhulp Nederland.