In Nieuwegein is analfabetisme, maar vooral laaggeletterdheid, een probleem met de schaalgrootte van de grote steden. De bibliotheek – de Tweede Verdieping – heeft net zoals voorgaande jaren aandacht besteed aan de laaggeletterdheid in de stad om er bewustzijn voor te creëren. We kijken terug op dit jaar met Gina van den Berg.

Het is geen verrassing dat je een probleem hebt als je laaggeletterd bent, maar het is vaak niet bekend wat voor gevolgen het kan hebben op het leven van een laaggeletterde en zelfs die van zijn of haar familie. Gina van den Berg werkt bij de Tweede Verdieping als coördinator informele educatie en culturele programmering en heeft tevens het programma ontwikkeld waarmee laaggeletterden in Nieuwegein in de goede richting geholpen kunnen worden.

Volgens van den Berg is alfabetisering van enorm belang – ‘het houdt de samenleving in stand’ en als er sprake is van lage taalvaardigheid dan ontstaan er ‘problemen met het individu, een simpel voorbeeld: mensen kunnen geen netwerk opbouwen, dus op het moment dat zij een fysiek of mentaal probleem hebben kunnen ze niet bij iemand aankloppen omdat ze niet kunnen begrijpen wanneer de afspraak nou precies was’. Dit is volgens van den Berg maar een enkel probleem waar laaggeletterden tegen aan lopen in het dagelijks leven, maar het grootste probleem is de stress.

Een laaggeletterd iemand kan de hele dag bezig zijn met het verhullen van zijn of haar taalachterstand. Deze stress komt door het ontwijken van bepaalde situaties, zoals het ondertekenen van een belangrijk formulier of het nemen van de tram kunnen leiden tot ziektes. Ook is het volgens van den Berg erg lastig voor een laaggeletterd iemand om een baan te krijgen en zelfs om er een te houden.

Dit jaar heeft De Tweede Verdieping ervoor gezorgd dat mensen met die laaggeletterd zijn in contact kunnen komen met gelijkgestemden. De hulp die mensen nodig hebben is afgestemd op het individu, zo is het volgens van den Berg voor sommigen  alleen nodig om een vrijwilliger met hem mee te laten lezen een keer per week, en in andere gevallen is een verwijzing naar school de juiste oplossing.

Het doel van van den Berg voor dit jaar was om het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken, en om het onder de aandacht te brengen. Maar hoe kunt u nou het beste een vermoedelijk laaggeletterd iemand helpen? Volgens van den Berg is de eerste stap altijd: praten. Geef aan bij deze persoon dat je je zorgen maakt of dat je iets hebt gesignaleerd. Stap twee is om te vragen wat deze mensen nodig hebben. En stap drie is om ze aan te moedigen, het is namelijk een grote moeite een taal te leren beheersen, dus een extra boost van zelfvertrouwen kan deze persoon altijd gebruiken.

Voor meer informatie: https://www.detweedeverdieping.nu/taalplein/item/1-op-de-6-nieuwegeiners-kan-niet-goed-lezen

 

Kasper Kock