NIEUWEGEIN - Even een appje versturen of navigeren naar de plaats van bestemming tijdens het fietsen, mag over iets minder dan een maand niet meer. Vanaf 1 juli wordt het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het fietsen namelijk verboden. Politie Midden-Nederland is tevreden met het besluit en hoopt hiermee veel verkeersongelukken te voorkomen.

Vanaf volgende maand mag er geen gebruik gemaakt worden van mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers tijdens het fietsen. Als dat wel wordt gedaan zal er een boete van 95 euro uitgedeeld worden. Je mag echter wel je telefoon gebruiken via oortjes of een koptelefoon, mits het je niet afleidt van het verkeer. Minister Grapperhaus liet begin dat jaar al weten dat hij wil dat er streng gehandhaafd moet worden omdat het gebruik van de telefoon volgens hem erg gevaarlijk is.

“Afleiding in het verkeer is een prioriteit voor de politie”, vertelt Laetitia Griffoen, communicatieadviseur van politie Midden-Nederland. In 2018 zijn er in heel Nederland zo’n 81.000 bekeuringen uitgedeeld ten aanzien van afleiding in het verkeerd volgens Griffoen. De politie staat dus achter Grapperhaus als het gaat om streng controleren. “Het verbod voor appen op de fiets nemen wij vanaf 1 juli 2019 mee in ons werk (door onze basisteams en teams verkeer) waarbij verkeersveiligheid altijd voorop blijft staan.”

Gemeente Nieuwegein is ook blij met de nieuwe wet. “Het niet gebruiken van de mobiele telefoon in het verkeer zorgt ervoor dat de fietser meer focus heeft op het fietsen”, vertelt Emmy Hemert van de gemeente. Er zijn nog wel twijfels of de wet het aantal verkeersongelukken zal doen verminderen. “Op lokaal niveau is het moeilijk aantoonbaar of deze wet verkeersongelukken gaat voorkomen. Hoewel we wel eens fietsers met mobiele telefoons in de hand zien slingeren, hebben we geen aanwijzingen dat dit ook tot veel ongelukken leidt”, aldus Van Hemert. De gemeente verwacht ondanks de uitspraak van Grapperhaus eerder dit jaar dat er niet streng op het verbod gehandhaafd zal worden.

Daarentegen zijn er ook Niewegeiners die minder blij zijn met de komst van de nieuwe wet. “Ik denk dat het geen zin heeft dat deze wet er is”, vertelt Fatima. Ze fietst elke dag naar school en maakt veel gebruik van haar telefoon tijdens het fietsen. “Als ik naar school fiets, is het handig om mijn vriendinnen te kunnen appen waar ik ze kan vinden of een nieuw nummer aan te zetten tijdens het luisteren van muziek”, voegt ze daaraantoe. Haar vriendinnen Khadjia en Youssra zien het ook niet zitten. “Straks ben je verdwaald en dan moet je elke tien meter afstappen om te kijken op de kaart waar je naartoe moet. Dat is toch niet handig?”, vertellen ze.