Wat doe je in januari als de feestdagen voorbij zijn en het buiten koud en nat is? Juist, lekker naar bioscoop! Er zijn alleen zoveel films om uit te kiezen, daarom helpt nieuwegein.hu je een handje en reviewen wij voor jou: Aquaman.

Aquaman is alweer de zesde superheldenfilm van DC Comics Extended Universe. Dit superheldenuniversum is de afgelopen jaren flink overschaduwd door zijn concurrent Marvel, door blockbusters als The Avengers en Thor. Zou James Wan, tevens ook de regisseur van Saw en The Conjuring, DC weer terug op de kaart kunnen zetten?

Aquaman (Jason Mamoa) is een origin story die begint wanneer de vader van Arthur Curry, gekend als Aquaman, Atlanna (Nicole Kidman) de koningin van Atlantis op de kust aangespoeld aantreft. De twee krijgen een liefdesbaby die uiteindelijk de onderwaterwereld en het vasteland moet verenigen en het moet opnemen tegen zijn kwaadaardige halfbroer Orm (Patrick Wilson), die oorlog wil verklaren aan het vasteland. De film heeft alle elementen voor een decadent onderwaterspektakel, maar laat veel kansen liggen op de executie ervan. Jason Mamoa speelt Aquaman geweldig en het is een genot om naar te kijken, maar daar is eigenlijk ook alles mee gezegd. De rest van de karakters zijn echter plat en maken geen enkele ontwikkeling door. De acteurs proberen er wel het beste van te maken, maar het komt gewoon niet over. Nicole Kidman, Willem Dafoe, Dolph Lundgren, het zijn allemaal schimmen van wat ze ooit geweest zijn. Het heeft bijvoorbeeld de hele film geduurd voordat duidelijk werd wat voor relatie de mentor (Willen Dafoe) van Aquaman had met zijn moeder Atlanna. Die door het onderwaterrijk ter dood veroordeeld was.  

De film had gelukkig ook wel interessante elementen. Het was bijvoorbeeld leuk gedaan dat Orm, de huidige koning van Atlantis oorlog verklaarde aan het vasteland, omdat de mensheid de oceanen vervuilen. Het maakt Aquaman ook lekker actueel. Helaas komen veel aan-het-einde-van-de-film-emo-momenten nét niet aan en dat komt echt door gebrekkige regie. De visuals zijn echter fantastisch en Atlantis is mooi uitgebeeld. Het geheel doet wel meteen denken aan Star Wars, zelfs de soldaten van Atlantis lijken verdacht veel op stormtroopers. Je moet er maar van houden.

Zum Schluss: jammer, prachtige visuals de inhoud echter is zeer matig. Het is zeker geen film die je zult onthouden, maar wel met een krachtige rol van Jason Mamoa. Eindoordeel: 2,5 ster.

De film is nu te zien in Kinepolis Jaarbeurs.