NIEUWEGEIN - Na de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen mogen we precies over een week, op 23 mei, het rode potloodje weer in hand nemen en naar de stembussen vertrekken. Deze keer kunnen we stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Maar wat beslissen ze eigenlijk in Brussel?

Wat ze beslissen in Brussel is vaak belangrijker en zichtbaarder dan je denkt, vertelt Tom Verhoeve, de fractievoorzitter van D66. Ze zorgen ervoor dat je makkelijk tussen Europese landen kan reizen, dat je in alle landen met dezelfde munteenheid kan betalen en dat er geen oorlog is. Maar ook in Nieuwegein is de Europese wetgeving te merken. Verhoeve laat weten dat Nieuwegein het niet in haar eentje redt. Ze hebben met de buurtgemeenten veel contact en daardoor vaker te maken met Brussel. ‘’Nieuwegein is een gemeente dat veel te maken heeft met logistiek. Dit komt door de snelwegen naast ons’’, zegt Verhoeve. ‘’De fietssnelwegen die we willen aanleggen komt ook vanuit Brussel. Europa is zichtbaarder in Nieuwegein dan je denkt.’’

Toch weten inwoners van Nieuwegein, met name jongeren, niet wat er speelt. Zo vertelt Nicky (19) dat ze zich niet veel bezighoudt met de politiek. ‘’Ik vind het allemaal maar moeilijk te volgen. Ook is er voor mijn gevoel geen partij die bij mij past en de jongeren van Europa vertegenwoordigt.’’

Jan Huitema, Europarlementariër van de VVD, laat weten dat Brussel wel veel doet voor Nederland, zelfs voor Nieuwegein. ‘’In Brussel zorgen wij voor vier belangrijke dingen: werkgelegenheid, veiligheid, migratie en klimaat’’, zegt Huitema. ‘’De handel tussen de verschillende landen zorgt ervoor dat er genoeg werkgelegenheid is. Dit merk je veel op lokaal niveau. Veel Nederlanders werken namelijk vóór of mét buitenlandse bedrijven.’’ Door vredesakkoorden, die door de Europese Unie zijn vastgesteld, hebben we al een aantal jaren geen oorlog en leven we in een veilig land. Als laatste belangrijk punt, het klimaat. ‘’Luchtvervuiling komt over grenzen heen, daarom is het belangrijk dat in Europa hierover duidelijke afspraken staan’’, aldus Huitema.

Ook Sophie in ’t Veld, Europarlementariër van D66, vertelt dat de regelgeving van Brussel veel invloed heeft op Nieuwegein. ‘’Zo hebben wij een regelgeving voor milieu, migratie en privacy’’, aldus In ’t Veld. ‘’Maar ook voor Airbnb en Uber zijn regels. De regels zorgen ervoor dat huurders beschermd worden tegen eventuele annuleringen van appartementen. Zo merk je dat veel aspecten van de Europese Unie terug te vinden zijn in Nieuwegein.’’ Ook in Nieuwegein staan er namelijk Airbnb appartementen te huur en rijdt Uber in omgeving Utrecht.

De meeste Nederlanders weten vaak niet wat de Europese Unie allemaal doet en wat er in Brussel speelt. Volgens Huitema neemt men vaak aan wat er gezegd wordt zonder te weten wat er allemaal speelt en waar de Europese Unie voor zorgt. ‘’Nu Groot-Brittanië uit de Europese Unie wilt stappen, realiseert men waar de Europese Unie belangrijk voor is.’’

”De inwoners van Nieuwegein houden zich niet veel bezig met politiek”, zegt Verhoeve. Dit geldt zowel voor de Europese- als landelijke- en lokale verkiezingen. Dit komt volgens Verhoeve doordat de inwoners van Nieuwegein over het algemeen best tevreden zijn over alles. ‘’Dit is jammer, want ik was graag in gesprek gegaan met de inwoners over problemen’’, aldus Verhoeve. Verhoeve hoopt dat er veel mensen gaan stemmen over 7 dagen. ‘’Wij kunnen niet zonder Europa’’.

Huitema en In ‘t Veld hopen op een goede opkomst dit jaar. ‘’Ik denk dat de opkomst iets hoger gaat zijn dan 5 jaar geleden’’, zegt Huitema. ‘’Dit komt omdat de Brexit nu veel in het nieuws is en dit mensen bezighoudt.’’ In ’t Veld hoopt dat Huitema zijn uitspraak juist is en dat de mensen niet verkiezingsmoe zijn, omdat de verkiezingen zo kort op de vorige zijn. Tristan (26) laat weten dat hij niet van plan is om volgende week te stemmen. ‘’Voor de Tweede Kamer heb ik een paar jaar terug wel gestemd, maar wat de Europese Unie nu doet heeft geen invloed op mij en geldt vooral voor Engeland en de armere landen.

Over een week gaan we zien wat de daadwerkelijke opkomst is en hoe de partijen Nederland gaan vertegenwoordigen in het Europees Parlement.