“Komend jaar ga ik 2 keer in de week sporten! Nee serieus, ik meen het. 2019 wordt mijn jaar.” Menig Nederlander heeft al een lijstje opgesteld met zijn of haar goede voornemens. Minder snoepen, roken, feesten en natuurlijk meer sporten. Het standaard riedeltje dat iedereen elk jaar opnieuw zich probeert voor te nemen om te verbeteren. Het is inmiddels 3 januari. Kijk jezelf recht in de spiegel aan. Even eerlijk: ben je al wezen hardlopen? Heb je toch de oliebollen die over waren van oud jaar stiekem opgegeten afgelopen dagen?

Hoe komt het toch dat wij met z’n alle de drang voelen ons leven te beteren op 1 januari. Waarom niet op het moment dat de scholen weer beginnen, of wanneer het jaargetijde verandert? Nee. Het moet op de eerste dag van het nieuwe jaar. Want nu we weer een jaar verder zijn en vorig jaar de voornemens zijn mislukt, net als de 8 jaren die daaraan vooraf gingen, zal daar in 2019 verandering in komen, dit jaar gaat het ons wel lukken.  

Op 1 januari zijn je benen er opeens klaar voor om weer te gaan sporten. Of heeft je maag opeens minder voedsel nodig. Nee natuurlijk niet, het heeft alles te maken met het psychische aspect. De 1 op de scheurkalender betekent dat je nieuwe kansen krijgt. Mislukkingen, fouten en stommiteiten worden vergeten en vergeven en je mag jezelf opnieuw presenteren dit jaar. En als je een nieuwe ik wilt presenteren moet dat natuurlijk wel de beste versie van jezelf zijn. En dus massaal aan de goede voornemens om de toekomstige perfecte “ik” te bereiken.  

Op internet vind je 101 artikelen met als titel “zo zijn jouw goede voornemens WEL haalbaar” Wel haalbaar? Hoezo? Je hebt ze tenslotte zelf opgesteld. Je zou van jezelf toch moeten weten of iets haalbaar is of niet. Men denkt op 1 januari groots. Begin klein. Waarom niet 1 keer in de week gaan sporten in plaats van 10 kilo afvallen in 6 maanden? Waarom niet het zout vervangen voor kruiden voor een gezondere maaltijd in plaats van rigoureus punten gaan tellen op een dieetapp. Om te bereiken wat je wilt, zul je stap voor stap routines moeten veranderen en doorbreken. Het zijn de grote niet specifieke doelen die al onze goede voornemens doen falen. Natuurlijk moedig ik iedereen aan gezonder en bewuster te gaan leven dit jaar, begrijp mij niet verkeerd. Het is alleen de manier waarop die ik bekritiseer. Pak de laatste oliebol en laat morgen de jus voor over je aardappelen staan. Omarm de spierpijn na 1 keer sporten en wees trots op jezelf met elke kleine stap die je zet in de richting waar jij heen wilt, dan wordt 2019 dit keer wel ECHT jouw jaar!