NIEUWEGEIN – Alle vogelliefhebbers stappen één voor één het zaaltje binnen. Met hun camera in de hand proberen ze deze ene keer géén vogels te spotten, maar kijken ze uit naar de komst van bioloog en vogelaar Camilla Dreef. Boven het drukke publiek uit vraagt Janneke Hauser, organisator vanuit de 'Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur', of iedereen wil gaan zitten zodat Camilla kan beginnen met de lezing.

Het terrein rondom het Milieu Educatief Centrum is erg groen. Het MEC is een onderdeel van het Natuurkwartier Nieuwegein. Langs het voetpad zijn al verschillende vogels te spotten. Sommige mensen stoppen dan ook even om de vogels nog nét iets langer te kunnen bewonderen. Ergens tussen deze groene omgeving staat het gebouw van het MEC, waar de lezing van Camilla plaatsvindt. Het is een knusse ruimte met aan de muur veel verschillende natuurfoto’s. De spotlights zijn uiteraard op Camilla gericht en de houten stoeltjes waarop de bezoekers zitten, staan schuin in de richting van de vogelaar. Zo kan iedereen goed meekijken met de PowerPoint die Camilla zal gaan gebruiken op het grote scherm vooraan in de ruimte.

Iedereen wordt warm onthaald door Janneke. “Welkom allemaal op deze prachtige lenteavond, helaas zitten we binnen, maar Camilla gaat ons heel veel mooie vogelverhalen vertellen. Dus dat compenseert weer.” Er wordt met zichtbare smart gewacht op de vogelverhalen van Camilla. Uit meerdere tassen van zowel jong als oud komen notitieboekjes tevoorschijn. De pennen zijn in de aanslag en Camilla begint met haar lezing: ‘Van vogelverhalen naar vogelbescherming’, verschijnt er op het scherm.

Camilla begint met haar persoonlijke verhaal. “Ik neem jullie graag helemaal mee terug naar het begin. Ik presenteer mezelf als een natuurmeisje en voor mijn gevoel waren er in mijn jeugd al genoeg signalen dat ik vogelaar zou worden of in ieder geval bioloog. Thuis werd dit gestimuleerd en vuile kleren waren geen enkel probleem.” Vanuit het publiek hoor je geregeld: ‘Aahh wat schattig’, omdat op de PowerPoint foto’s te zien zijn van Camilla als klein meisje. Daarna deelt ze haar lievelingsvogel met de andere vogelliefhebbers. Het gaat om ‘de Lepelaar’: “Ik heb deze vogel ondertussen wel bestempeld als mijn lievelingsvogel. Het zijn waanzinnig mooie vogels met een prachtige manier van voedsel zoeken. Gelukkig gaat het vrij goed met ‘de Lepelaars‘‘‘, aldus Camilla. Veel bezoekers kunnen zich in deze voorliefde voor Lepelaars duidelijk vinden en knikken aandachtig.  Hier rondt ze haar verhaal voor de pauze mee af en iedereen kan achterin de zaal terecht voor een drankje.

Tijdens de pauze willen veel bezoekers graag een praatje maken met Camilla en schieten gezamenlijke foto’s met haar. Daarnaast zijn er ook veel mensen die met elkaar kletsen of de vogelboeken die op tafel liggen doorbladeren. Frederieke Ouderkerk is een van de bezoekers en houdt ontzettend van vogels. “Mijn man is een echte vogelaar en ik ben daar een beetje mee ‘besmet’.” Frederieke kende Camilla al van de televisie. Enthousiasme over de lezing is duidelijk zichtbaar bij Frederieke. Ze vindt het heel leuk om telkens iets meer te weten te komen over vogels. “Het ‘Winterkoninkje’ is mijn favoriet, maar helaas zie ik hem maar heel af en toe in onze tuin.”

“Ik hoop dat jullie goed hebben opgelet, want het is nu tijd voor: ‘Spoedcursus Vogels Dichtbij’.” Op elke slide wordt een andere vogelfamilie ingeluid en het publiek denkt hardop mee. Een meisje voorin steekt iedere keer keurig haar handje op, maar elke keer zijn anderen haar voor met het roepen van de juiste vogelnaam. Ze krijgt meerdere malen de beurt van Camilla en geeft ook nog eens de goede antwoorden. “Een echte jonge vogelaar, daar word ik heel blij van”, aldus Camilla. Het publiek applaudisseert voor de kleine meid. Daarna wordt er weer druk meegeschreven door veel mensen en worden alle tips en tricks om unieke vogels te spotten, opgeslagen in hun boekje. Camilla geeft de beste tip van de avond aan het publiek: “Iedereen is op zijn eigen manier een vogelaar. Het ‘vogelvirus’ is écht besmettelijk en ik hoop dat jullie het ook verspreiden.”