NIEUWEGEIN – Terwijl de kippen buiten rondrennen in de ren zwaait de voordeur van de Noordwijkerschans 60 open. ‘’Welkom in huize Humus’’, zegt bewoner Joost Jansen* uitnodigend. De geur van nasi en ‘geskipte’ satésaus komt je al in de hal tegemoet en langzamerhand komen de bewoners binnen. Met een glimlach en grote ogen kijkt baby Noah* om zich heen. Nadat iedereen een plekje aan tafel gevonden heeft begint het gebed, om zo God te bedanken voor de heerlijke maaltijd.

Huize Humus in Nieuwegein is een Christelijke woongroep waar mensen rond de 30 jaar met elkaar samenwonen. De groep doet met name aan het skippen van eten, hier staan ze om bekend. Dit houdt in dat ze zoveel mogelijk producten gebruiken die worden weggegooid door winkels of groothandels, met name producten die (bijna) over datum zijn. De weggegooide producten zijn niet goed genoeg om te verkopen maar nog prima te gebruiken. De grote koelkast van de woongroep staat vol met producten waar stickers op zitten met: 35% korting en weggooien is zonde. Met name de toetjes zijn goed vertegenwoordigd in de koelkast en ook de vriezer zit vol met broden en vlees.

”Het is zonde om te zien hoeveel etenswaar wordt weggegooid door groothandels”, zegt Jansen vol afschuw. ”We hebben met verschillende bedrijven deals gesloten dat we de producten die ze weggooien kunnen ophalen. We gaan op maandagmiddag naar de groothandel toe voor de producten die worden weggegooid, twee keer in de week krijgen we de overgebleven broden van de bakker en één keer per week gaan we met z’n allen ‘dumpster-diven’ in de kliko bakken van supermarkten. Dit is in het begin gek, maar went vanzelf en vies is het niet.” Per week besparen ze met de groep ruim 450 euro. Iedereen eet smakelijk z’n ‘dumpster dinner’ op en onder het eten vertelt Marja van Gelder* over hun visie. “Wij vinden vier dingen erg belangrijk”, zegt van Gelder. ”Dit zijn God, Relaties, Gastvrijheid en Duurzaamheid. Zo hebben we onze eigen zonnepanelen, vangen we het douchewater op die we weer voor het toilet gebruiken en reguleren we ons elektriciteit gebruik”. Iedereen is welkom om te blijven eten en voor logéés is er op zolder een logeerkamer, hier ontvangen ze mensen die in woningnood zitten. Huize Humus krijgt vaak gasten. Vrienden, Familie of buurtbewoners die behoefte hebben aan een maaltijd met gezellige mensen.

Elke dag kookt er iemand anders van het huis. Greet van Leeuwen* en Joost Jansen* hebben vandaag hun tijd in de keuken spendeert. ‘’We hebben alleen de eieren en de kroepoek zelf gekocht, de rest hebben we geskipt’’, laat van Leeuwen enthousiast weten.”Het is zo makkelijk om een geskipte maaltijd te bereiden. Voor ons is het een sport om zo min mogelijk bij te kopen.” Het bestek wordt neergelegd en de borden zijn leeg, een geslaagde prullenbak maaltijd. Na het eten leest Joost Jansen nog een stukje voor van de kalender. Iedereen luistert aandachtig, terwijl de kleine Noah onrustig in de armen van z’n moeder zit. ‘’Wat heb jij nodig om echt stil te staan?’’, zo eindigt het voorgelezen stukje. Het is een moment stil en iedereen denkt persoonlijk voor zichzelf na. ‘’Een rustige en vertrouwde omgeving en rust in je hoofd?’’ oppert een bewoner.

Dan is het tijd voor het opruimkwartier. Degene die hebben gekookt hoeven niet te helpen met opruimen, tijd voor een rondleiding van Greet en baby Noah. ‘’Hier is onze ‘skip-kast’. Alle producten die we veel gebruiken en hebben geskipt hebben we hier staan, zegt van Leeuwen. ”Kijk, we hebben havermout, rijstwafels en rijst. Dat laatste kopen we vaak ook zelf want dat vinden we niet altijd”. Buiten hebben ze nóg een kast staan waar producten in zitten die geskipt zijn, deze zijn voor buurtbewoners om mee te nemen. ”Zo kunnen buurtbewoners ook meegenieten van het eten, want soms hebben we veel te veel”. Huize Humus heeft veel contact met de buren, sommigen zijn zelfs oud-bewoners van de woongroep. ”In de zomer hebben we soms zoveel vlees, dat kunnen we zelf niet opeten”, zegt van Leeuwen. ”Vorig jaar hebben we toen een BBQ gehouden met alle buurtbewoners op het pleintje, het zou leuk zijn om dat dit jaar weer te doen.”

*achternaam is gefingeerd vanwege privacyoverwegingen.