NIEUWEGEIN - In de namiddag van zondag 11 februari speelt Willeke Smits (klavecimbel) samen met Eveline Trap (viool), Annoesjka Cabo (viool), Amerentia van der Kooij (altviool), Frederike Maus (cello) en Arno van Wijk (klavecimbel) in de Dorpskerk van Nieuwegein. Het zestal muzikanten treedt vanmiddag voor het eerst samen op. Het is hun doel om dat vaker te doen.

 

In de namiddag van zondag 11 februari speelt Willeke Smits (klavecimbel) samen met 5 andere muziekartiesten een klassiek kamermuziekconcert in de Dorpskerk van Nieuwegein. De kleine witte kerk, die nog elke zondag wordt gebruikt voor de zondagse mis, is het decor. Het geluid van de verschillende instrumenten weerkaatst mooi tegen de witte muren. De hoge ramen van de kerk verlichten het publiek van ongeveer honderd man.

Het publiek bestaat grotendeels uit mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, en een paar verdwaalde kinderen. Links achterin de zaal zit een man – die later de schoonvader van Arno van Wijk blijkt te zijn – en die fronste tijdens het concert en duwde zijn lippen met enige regelmaat naar voren, precies zoals Winston Churchill in vroegere tijden deed. Rechts achterin zit een man met een groene trui waar de pluizen vanaf springen half onderuit gezakt in zijn stoel met zijn ogen gesloten. Ieder geniet op zijn eigen manier van deze nostalgische muziek.

 

Dorpskerk Nieuwegein.
Jordy Rietbroek

 

Het zestal muzikanten treedt vanmiddag voor het eerst samen op. Het is hun doel om dat vaker te doen. Het concert omvat bekende stukken van componisten zoals Johann Bernard Bach, Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann. “Het zestal componeert zelf niet”, zegt Willeke Smits, ‘’want componeren is een vak apart’’. De stukken zijn gecomponeerd door de oude kunstenaars uit de 17de en 18de eeuw ”en verdienen nu nog steeds onze aandacht” vertelt Willeke met een lach. Willeke, van oorsprong organist, legt uit dat de setting waarin ze nu spelen klein is, en zó in een huiskamer thuis past.’’Vandaar de naam kamermuziekconcert.”

 

Dorpskerk Nieuwegein.
Jordy Rietbroek

 

Dorpskerk Nieuwegein.
Jordy Rietbroek

 

De typisch langzame klassieke muziekstukken worden afgewisseld door de wat snellere muziek en daardoor houdt het publiek de aandacht er goed bij. Men toont interesse in de achtergrondverhalen over Bach en Teleman die Arno van Wijk twee keer voorlegt.  Danielle (22) ‘’Ik ga niet vaak naar klassieke concerten, maar als mijn tante speelt kom ik altijd wel kijken. Ik vond het concert leuk omdat ik veel stukken herkende, dat maakt het echt prachtig.” Manon  (52) voegt daaraan toe: ‘’Ik vind het een leuk concert en mooie setting, het was prettig om te horen door de niet al te zware tonen.’’

 

Inmiddels is het buiten gaan schemeren en de vier grote kroonluchters verlichten zacht de zaal. De sfeer wordt beïnvloed door Willeke’s solo-optreden.  Het werd ineens doodstil en het publiek aan de andere kant van de zaal sloten hun ogen, en het publiek op de achterste rij hoeft niet per se iets te zien maar doet haar oren te goed aan de muziek.

Krishali  (70): ‘’Ik vind klassieke muziek spannend en ik bezoek een klassiek concert met enige regelmaat, als ik de kans krijg!’’

 

Dorpskerk Nieuwegein.
Jordy Rietbroek

 

 

Kijk voor meer informatie op: