NIEUWEGEIN- Het is niet alleen het water, maar ook de kunst wat Nieuwegein en Vianen met elkaar verbindt. Op de 45e expositie in het Kunstgein Podium in Nieuwegein exposeren vier vrouwen hun kunstwerken. De expositie heet Vrouwen van over het water. Dit komt omdat de meeste kunstenaars van de expositie uit Vianen komen, dan moet je over het water naar Nieuwegein. Eén kunstenaar komt uit Houten, ook over het water. Thea Smeding heeft vroeger in Vianen gewoond, maar woont nu in Nieuwegein, maar wél aan het water.

Thea maakt unieke, door haar zelf ontworpen beelden en maakt daarbij gebruikt van Powertex: Een nieuwe generatie textiel verharder, waar veel materialen mee te verharden zijn. Thea maakt van een soort papier maché beelden, die ze daarna verhard met Powertex. Met een metallic verf zorgt ze voor een bronzen, roesten of staalachtige look, wat prachtige beelden oplevert.

 Powertex kunstwerk van Thea

‘’Tien jaar geleden kreeg ik een burn-out, echt een zware. Ik kon helemaal niets meer. Toen zei een schoonzus van mij: ‘joh ga eens knutselen’. Toen ben ik eens gaat prutsen met die textielverharder en dat vond ik zó leuk. Het was zo verslavend dat ik steeds meer ging maken en ook ging verkopen op kunstmarkten. Tegenwoordig maak ik ook dingen op opdracht.’’

‘’Mijn vriendin is pas overleden. Die wilde graag een kunstwerk op haar graf wat verbondenheid en liefde uitstraalde. Toen heb ik haar trouwringen verwerkt, die zijn op dunne palen in het graf geboord, omdat ze zo vasthield aan het leven. Ze wilde echt niet dood.’’

Grafmonument voor Thea’s overleden vriendin

‘’Ik maak mijn meeste werk vanuit tekeningen, omdat je dan echt de details kan zien. Ik maak daarbij vaak gebruik van een boek van Rien Poortvliet, dat zou je mijn inspiratie wel kunnen noemen. Mijn kunstwerken hebben niet per se iets gemeen met elkaar, ik maak wat ik zelf wil en wat ik leuk vind om te maken. Het groeit onder je handen, kunstwerken van mij zijn nooit hetzelfde. Dat vind ik ook een belangrijk kunstenaar eigenschap, je moet je eigen ideeën kunnen bedenken, origineel kunnen zijn. Je moet dingen kunnen maken met de ervaringen die je zelf op doet, dát maakt je een goede kunstenaar.’’

‘’Ik heb bijvoorbeeld een keer een fuut nagemaakt, die zat elke dag voor mijn raam te babbelen met een andere fuut. Dan heb ik geen plaatje of tekening nodig, dan kijk ik gewoon daarna. Of mijn hond bijvoorbeeld, die zit toch elke dag vragend naar mij te kijken.’’

Wat de kunstexpositie extra bijzonder maakt, is dat elke kunstenaar een andere discipline beoefent. Wil Droogendijk schildert en tekent realistisch. Sinds haar pensionering heeft zij het schilderen herontdekt en met passe vult zij er bijna al haar vrije tijd mee. Thinca Timmerman schildert en tekent ook, alleen dan abstract. Ze schildert sterk uit gevoel en vind vertroosting in mooie kleuren. Thea Visser maakt keramieken beelden. Uit al haar keramiek spreekt het opgeruimde karakter en haar positieve levensinstelling. Met haar beelden probeert zij emoties los te maken en humor over te brengen

De expositie is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur op de begaande grond van het Stadshuis. De feestelijke opening is zaterdag 14 juli om 13:30 met een hapje en een drankje.