Vriendinnen Abby, Feline, Kim en nieuwkomer Pippa gaan hun laatste vrije dagen voor het het eindexamen doorbrengen in een afgelegen vakantiehuisje van het vriendje van Abby in de Ardennen. Wat een gezellig weekeindje zou moeten worden, verandert snel in een groot drama. Na een feestje met drie jongens uit de buurt is Feline de volgende ochtend opeens verdwenen. Door de dikke sneeuw en het feit dat ze geen mobiel bereik hebben, kunnen ze geen kant op. Het lijkt erop dat iemand het op hen gedoeld heeft en de sfeer wordt steeds enger. Of zijn dingen toch anders dan ze lijken?

Dit was mijn eerste filmpremière ooit en ik vond het een bijzondere ervaring. De acteurs gingen eerst over een rode loper. Daarna kwamen ze de bioscoop in, er stonden zo veel jonge meisjes die fan waren van Mel Wallis de Vries. Dat was best bizar om te zien, al die gillende meisjes en al die camera’s.

Er waren twee bioscoopzalen, een voor genodigden en een voor de rest. Ik zat in de zaal van de “rest”. De zaal was echt mega groot en zat bijna helemaal vol. De leeftijd van de bezoekers liep best wel uiteen. Veel moeders met hun kinderen en klassen vol bruggers met hun leerkrachten. Maar ook meiden van mijn leeftijd. Eerst kwam Ridder van Kooten langs om het publiek wat vragen te stellen en daarna kwam de hele cast langs. Bestaande uit: Abbey Hoes (Abby), Holly Mae Brood (Feline), Romy Gevers (Kim), Olivia Tsuki Lonsdale (Pippa), Niek Roozen (Daan), Thijs Boermans (Jeroen) en Shahine El-Hamus (Stijn). 

Daarna ging de film echt van start. Ik had het boek al gelezen in 2010 en daarna nog een keer toen Vals won bij de Jonge Jury. Ik wist dus wel al in grote lijnen waar het boek overging, maar toch was ik compleet verrast tijdens de film. De verhaallijn was zo aangepast dat hij toch heel nieuw voelde. Ik vond het een fantastische film die bijna te goed is voor Nederlandse begrippen. 

Na de film had ik nog een leuk gesprek met Mel Wallis de Vries over de film. Dit was haar een bioscoopfilm, dus ik was heel benieuwd of ze erg zenuwachtig was en wat ze ervan vond. 

Was u erg nerveus voor de film?

Ik vond het wel heel spannend zo’n rode loper en al die mensen die voor jou komen en jouw eerste film gaan bekijken.

Wat vond u zelf van de film?

Geweldig! Hij is zo goed geworden en hij heeft dat ‘Vals’ gevoel wat het boek ook heeft. Iedereen herkent dat vriendschappen veranderen aan het einde van de middelbare schooltijd, iedereen gaat een andere kant op en leert nieuwe mensen kennen. Sommige vriendschappen verwateren en andere juiste niet. Maar het belangrijkste is dat je met respect met alle vriendschappen omgaat. 

Hoe bent u op het idee voor dit boek gekomen? Want ik weet toevallig dat u altijd iets van u zelf erin verwerkt, was dat nu ook zo?

Dit boek is gebaseerd op een vriendinnenweekend die ik heb gehad ook in de Ardennen. Iedereen had mega veel plezier, alleen ik dacht steeds wat nou als er iets gebeurd. We hadden geen bereik, dus we waren echt op onszelf aangewezen. De meiden lijken ook op mijn vriendinnen, niet perse de vriendinnen waar ik in de Ardennen mee was. Ze weten het zelf niet gelukkig maar zelfs Pippa lijkt op een vriendin. Iedereen heeft een Pippa in zijn/haar vriendengroep, ze weten het zelf niet. Elke Pippa op deze aarde heeft een bord voor zijn kop en denken alleen maar aan zichzelf haha. 

De aftiteling was in het Engels, is dat een hint dat de film ook naar het buitenland gaat?

De producent is wel bezig om de film op internationale filmbeurzen te krijgen, maar of die naar het buitenland gaat. Geen idee! 

Dit was uw eerste film natuurlijk, smaakte de film naar meer?

Jaa, zeker! Als je goed had opgelet, heb je iets gezien aan het einde van de film. Die twee WhatsAppjes zeiden iets. Maar wat…

 Nog een kleine verassing voor iedereen die nog naar de film moet gaan! Mel Wallis de Vries heeft Vals 2 (Vervloekt!) geschreven. Dit boek is niet te koop, maar iedereen die voor 8 februari naar de film gaat. Kan het kaartje uploaden en dan krijgt die hem gratis thuisgestuurd. Je moet wel snel zijn, want het is zo 8 februari!