Zaterdag 22 december nam ik een kijkje bij de expositie Kunstrijk Vianen van drie kunstenaars in het Stadhuis in Nieuwegein. Hier sprak ik met Margreet van Moergastel.

Een frisse, sombere dag in Nieuwegein. Het is donker, de lucht is grijs, maar de lampjes van de kerstversieringen vrolijken CityPlaza op. Vandaag is het tijd voor een bezoekje aan de expositie van drie verschillende, bijzondere kunstenaars. Buiten het Stadhuis staat een grote poster voor deze expositie, genaamd Kunstrijk Vianen.

In het Stadhuis wordt de expositie aan de rechterzijde direct zichtbaar. Het ziet er klein uit, maar het nodigt uit.

Binnen word ik verwelkomd door Margreet van Moergastel. Op het moment is zij bezig met peertjes in alle kleuren van de regenboog. Waar het idee van de peertjes vandaan komt? “In mijn schuur vond ik een heel oud, verschrompeld peertje. De scheurtjes en deukjes brachten mij op het idee om hier een werk van te maken, heel simpel eigenlijk.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zij biedt mij aan om met mij mee te lopen door de galerie, zodat zij mij kan uitleggen wat zij heeft gedaan met haar werken. In het bovenstaande werk leer ik dat zij in de verpleegkunde heeft gewerkt. “In dit lichaam heb ik elk orgaan, gewricht enzovoort vervangen door mijn eigen ideeën. Zo zijn de knieën bijvoorbeeld schelpen.” Ook zegt zij veel bezig te zijn met meetkunde, wat ook zichtbaar is in het onderstaande werk.

Zij zegt hier gebruik te hebben gemaakt van de standaard poppetjes die voor kunst worden gebruikt, en deze heeft zij in drie verschillende posities geplaatst alsof zij starten met een race. De figuren op de achtergrond zijn dan ook van een finalevlag.

Het bovenstaande werk is gemaakt door Petra Smits. Zij doet veel met vrouwelijke gezichten en is in dat opzicht heel verschillend vergeleken met Van Moergastel. Op het moment van mijn bezoek aan de expositie is zij niet aanwezig.

Ook staan er werken van Wim Peters. Hij maakt unieke sieraden en heeft een eigen stenenslijperij.

Van de stenen maakt hij verschillende soorten sieraden, zoals ringen, kettingen of oorbellen. Hij was niet aanwezig tijdens mijn bezoek, maar Margreet heeft zowel over Petra Smits als over Wim Peters wat verteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al was het een bijzonder bezoekje en het heeft wat prachtige foto’s opgeleverd. De expositie is te zien tot en met 19 januari en u kunt meekijken met de demonstratie sieraden maken op 3, 5, 11 en 12 januari 2019 bij het KunstGein Podium in het Stadhuis.