Bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland en voormalig hematoloog, Peter Huijgens, pleit voor een verbod op de zonnebank. Dit doet hij om het aantal huidkankerpatiënten te verminderen. Voor veel zonnebankliefhebbers, waaronder Fleur Engels, verstoort dit hun maandelijkse uitstapje om ‘ultiem te genieten’ bij de dichtstbijzijnde zonnebank in Nieuwegein.NIEUWEGEIN – De afgelopen jaren is het aantal huidkankerpatiënten in Nederland fors gestegen. Om dit tegen te gaan wil Peter Huijgens een zonnebankverbod instellen: ‘We moeten afstappen van het idee dat bruin worden gezond is voor een blanke’, vertelt hij in een interview met het AD.
Fleur Engels hoort vaak genoeg van omstanders dat het ongezond is om naar de zonnebank te gaan. Toch krijgt ze niet het gevoel dat het haar lichaam zo schaadt als dat anderen zeggen. “Ik ken genoeg mensen die naar de zonnebank gaan en heb nog nooit iemand gesproken die er ziek van is geworden”, aldus Fleur Engels.

‘Tuurlijk, ik weet zelf ook wel dat zonnebanken niet gezond is, maar hoeveel schade het aanricht weet ik niet. Er wordt dagelijks naar mijn hoofd gegooid dat ik huidkanker krijg en dat ik moet stoppen.’
Veel van de zonnebankgebruikers weten weinig van de gevolgen af. Dat ze huidkanker kunnen krijgen is bij de meesten bekend, maar hoe groot die kans is, weten ze niet. Huijgens vindt dat er betere educatie moet komen over het beschermen van je huid en over de mogelijke gevolgen van extreme blootstelling aan de zon en zonnebanken.
‘Ik weet niet zo goed of bangmakerij mij zal weerhouden van een tripje naar de zonnebank. Ik denk dat ik me pas zorgen zou maken zodra er iets gebeurt met iemand die ik persoonlijk ken. Ook weet ik niet zo goed op welk platform er dan geïnformeerd moet worden. Op welke plek bereik je alle zonnebankgebruikers om te zeggen dat ze hun gebruiken moeten veranderen?’

‘Elke maand ga ik zo’n 1 à 2 keer naar de zonnebank. Naast dat ik dit doe om een kleurtje te krijgen, doe ik het ook om even lekker te ontspannen. Zodra ik onder de lampen lig voelt het echt eventjes alsof ik in een warm land op het strand lig. Ik studeer en werk veel, dus ik geniet van dit momentje voor mezelf. Als de zonnebank écht verboden gaat worden, moet ik een andere oplossing gaan zoeken. Of ik moet dikke lagen make-up gaan gebruiken, of vaker op vakantie gaan.’

Veel mensen gaan naar de zonnebank om zichzelf bij te bruinen, maar er zijn ook mensen die het om medische redenen doen. Het opbouwen van pigment kan namelijk huidklachten zoals eczeem tegen gaan. Daarnaast kan de warmte van de lampen zorgen voor betere doorbloeding van de spieren en gewrichten. Dit verlicht de pijn bij mensen die reuma hebben. Toch wil Gezondheidsnet benadrukken dat een warm bad net zo effectief is en veel minder schadelijk voor de huid.
‘Ik heb geen medische klachten, dus dat is niet de reden dat ik naar de zonnebank ga. Na de zonnebank voel ik me euforisch. Ik loop met een zelfverzekerd gevoel de salon uit, waarna ik me een zongebruinde god voel waar iedereen naar op kijkt. Ik ben minder bleek en heb het gevoel dat ik er gezonder uitzie’, aldus Fleur Engels.