Miranda van de Bleek is een zelfstandige ondernemer. Zij runt een bedrijfje dat zich richt op het behangen en schilderen van muren. Ik sprak met haar over haar eigen bedrijfje en wat zij zoal doet.

Wilt u zichzelf eens voorstellen?
“Mijn naam is Miranda van de Bleek en ik woon in Nieuwegein. Ik run mijn eigen bedrijfje De Schilderdoos die gevestigd is in Nieuwegein. Ik ben 50 jaar, getrouwd en ik heb zelf twee zoons. Mijn man heeft nog een dochter en een zoon, maar onze kinderen zijn inmiddels allemaal uit huis.”

Hoe heet uw bedrijf en wat voor bedrijf heeft u?
“Mijn bedrijf heet De Schilderdoos en ik werk als zzp-er. Mijn bedrijf behangt, schildert en decostuct. Wij behangen alle soorten behang. Voorbeelden zijn: glasvezel en sauzen, patroon behang, uni behang en fotobehang. Mijn bedrijf verricht alle soorten schilderwerk, maar wij schilderen voornamelijk binnen. Ten slotte maken wij ook decostuc, dat is decoratief schilderwerk voor op de wanden. Wij maken dan bijvoorbeeld een betonlook, Marrakesh walls en wanden met metaalverf. Als hobby maak ik ook muurschilderingen en doe ik aan airbrushen.”

Hoelang heeft u dit bedrijf al?
“In augustus heb ik mijn bedrijf alweer zeven jaar als zzp’er.”

Wat is uw functie binnen het bedrijf en wat voor activiteiten verricht u dan?
“Ik ben de directrice, verkoper, adviseur, uitvoerder, troubleshooter en doe de administratie, behalve de boekhouding. Ik heb dus verschillende taken en dat is wat zelfstandig werken zo gevarieerd maakt.”

U vertelde al dat u zzp’er bent, maar heeft u ook nog mensen in dienst? Zo ja, hoe groot is het team waarmee u werkt?
“ De kleine klussen doe ik zelf, maar bij grotere klussen werk ik samen met twee à drie andere zzp’ers. Ik werk regelmatig samen met andere dames. Dat is soms erg gezellig, maar wij nemen ons werk ook heel serieus en leveren hoge kwaliteit. Soms werk ik ook met mannelijke collega’s wanneer dat zo uitkomt.”

Waarom heeft u een eigen zaak opgezet?
“Ik heb 19 jaar met heel veel plezier bij een standbouwbedrijf gewerkt als projectleider. Na diverse reorganisaties werd de werkdruk zo hoog voor mij, dat ik het gevoel had dat ik mijn werk niet meer goed kon doen. Ik wilde altijd al iets voor mezelf beginnen en voor de hobby maakte ik al muurschilderingen. Ik vond dat het dus tijd werd om eindelijk de stap te zetten om voor mezelf te beginnen. Dat viel niet mee midden in de crisis, maar waar een wil is, is een weg. Helaas was er niet voldoende vraag naar muurschilderingen en ben ik gaan behangen om de week te vullen. Via het behangwerk krijg ik veel aanvragen binnen voor schilderwerk en dat willen we nu uitbreiden met decoratief schilderwerk. Ik werk veel voor particulieren dus iedere dag is anders. Ook het werk zelf wisselt zich erg af. Dit is natuurlijk erg leuk.”

Waarom heeft u gekozen om een bedrijf op te richten dat gespecialiseerd is in het behangen en schilderen van woningen/bedrijven?
“Ik wilde graag meer creatief bezig zijn. Ik wilde minder stress in mijn hoofd en meer lichamelijk werk verrichten waar ik meer voldoening uit kon halen en waardoor ik ook meteen fit zou blijven.”

Hoe heeft u een eigen zaak opgezet?
“Ik had nog twee maanden aan vrije dagen staan bij mijn oude baan, dus na mijn ontslag had ik deze tijd om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, een website te maken en klanten te scoren via Werkspot. In het eerste jaar heb ik ook als freelancer nog een aantal projecten voor mijn oude baas gedaan om zo rustig op te kunnen starten en een klantenkring op te bouwen. Maar via Werkspot kreeg ik klanten binnen en ik vond het prettig dat ik daar zelf de leuke klussen kon uitkiezen.”

Heeft u nog tips voor mensen die ook een eigen bedrijf willen oprichten?
“Weeg goed de voor- en nadelen af om als zelfstandige te gaan werken. Er komen veel aanvullende taken bij.  Als je voor jezelf werkt ben je eigenlijk nooit klaar met werken, maar doe vooral iets wat je leuk vindt en waar je al je energie in kwijt kunt.”

Lopen de zaken goed in Nieuwegein?
“Ik heb langzaam een leuke klantenkring opgebouwd. Soms kom ik via mond op mond reclame bij de hele familie terecht. Ik had altijd al een volle agenda, maar op dit moment is het werk niet aan te slepen en worden de wachttijden erg lang. Ik hoef eigenlijk zelf niet meer op zoek te gaan naar klanten, maar zij nemen veelal rechtstreeks contact met mij op. Dit vind ik erg prettig, want ik ben niet zo’n goede verkoper.”

Is er veel concurrentie en hoe onderscheidt u zich van de andere bedrijven die in dezelfde sector zitten?
“In schilderwerk is er meer concurrentie dan in behangwerk. Er zijn ook veel buitenlandse bedrijven die schilderwerk goedkoop aanbieden, maar ik zeg altijd tegen mijn klanten: Ik ben niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. Ik lever kwaliteit, ben betrouwbaar en ik kom mijn afspraken na. Zo probeer ik mij te onderscheiden van de concurrentie.”

Wat zijn uw plannen voor het bedrijf in dit nieuwe jaar?
“Mijn  plan voor 2019 is om meer het decoratief schilderwerk te promoten, dus wat exclusiever werk te leveren. Ondertussen ga ik lekker door met behang- en schilderwerk,  zoals ik nu bezig ben.”