Bij veel mensen is winterdepressie een bekend begrip, de maand januari is een donkere en voor veel mensen ´saaie´ maand. Zo ontstond eind 2015 het idee om een groep op te richten voor mensen die willen praten over hun winterdip. Dit idee is uitgegroeid tot een algemene praatgroep waar verschillende onderwerpen centraal staan. Zo ontstond in 2016 `Herstellen door vertellen´ in Het Inspiratiehuis in Nieuwegein, een praatgroep voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor en sociale contacten.

Initiatiefneemster en begeleidster van deze praatgroep is Janny Cok. Samen met Gert-Jan Kersbergen zorgt zij er voor dat de bijeenkomsten soepel verlopen en iedereen aan het woord komt. Volgens Janny is het belangrijkste doel van deze praatgroep het creëren van een veilige omgeving. “Iedereen moet zich hier op zijn gemak voelen, we creëren een veilige omgeving zodat iedereen durft te zeggen wat hij/zij wil. De praatgroep is serieuzer dan een babbeltje in de supermarkt maar we gaan niet alleen maar in op problemen en heftige onderwerpen. We zoeken juist naar een goede middenweg. Dat is het prettigst voor iedereen”.

Thema’s
Tijdens de bijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod maar er is voldoende ruimte om zelf ideeën in te brengen, Janny: “Ik zeg altijd dat ik zorg voor een kapstok, ik heb wel ideeën en spellen voor de bijeenkomst maar als iemand een onderwerp heeft waar hij of zij over wil praten dan is daar altijd ruimte voor. Iedereen moet zich vrij voelen om ideeën in te brengen”. De groep bestaat uit allemaal verschillende mensen van verschillende leeftijden dus er zijn veel verschillende onderwerpen die besproken worden. De onderwerpen lopen uiteen van wensen voor het nieuwe jaar tot omgaan met een depressie en van vakantieplannen tot inspiratiebronnen. Door de verschillende onderwerpen leren de deelnemers elkaar goed kennen en hangt er een zeer prettige sfeer. Volgens Janny is het belangrijk dat de mensen het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt, “Alles mag verteld worden, niks is fout. Daarom werken we hier met een ‘vertelstok’, degene die aan het woord is heeft de vertelstok en het is niet de bedoeling dat iemand door het verhaal van die persoon heen komt. Zo kan iedereen vertellen wat hij/zij wil en heb je het gevoel dat er oprecht naar je geluisterd wordt”.

De bijeenkomst is elke maandagmiddag van 14:30 tot 16:30 en bestaat uit een kleine groep van 6 tot 10 mensen. Janny: “De groep die nu elke maandag langs komt is een hechte groep maar in principe is de praatgroep toegankelijk voor iedereen. Stuur een mailtje naar Inspiratiehuisnieuwegein@lister.nl als je meer informatie wil of om je aan te melden. Iedereen die behoefte heeft aan nieuwe sociale contacten of zijn verhaal kwijt wil, is van harte welkom”. Mocht de praatgroep je interessant lijken? Ga dan naar http://www.inspiratiehuisnieuwegein.nl/ voor alle informatie. Er worden verschillende cursussen aangeboden dus voel je vrij om te bekijken wat het beste bij jou past.