Tussen alle bezigheden in je drukke leven door, even een moment van rust. Mensen halen dit moment van rust uit yoga en waarom zou je met deze rust dan ook niet je geld verdienen? Zo zoeken steeds meer mensen het yogamatje op. Het aantal yogadocenten in 2008 tot nu is dan ook van 400 naar ruim 11 duizend gestegen. Dit blijkt uit een schatting van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN).

Vereniging Yogadocenten Nederland heeft onderzoek gedaan naar yogadocenten in Nederland en heeft door 457 respondenten een enquête laten invullen. Aan de hand van het onderzoek en een gesprek met Ide Koc, studieadviseur AALO-opleiding in Nieuwegein, krijg ik een beter beeld van de zakelijke ‘yoga wereld’.

Waarom is er eigenlijk steeds meer vraag naar yoga?

Ik geloof dat de samenleving is veranderd qua het stress toenemen. Mensen worden de hele dag door overprikkeld, zijn veel bezig met werk en nemen geen tijd voor zichzelf. Ik denk dat daardoor mensen yoga ”nodig” hebben. Yoga maakt je soepeler en sterker, in je lichaam en geest. Dit is overigens ook in verschillende studies bewezen. Bijvoorbeeld de studie van Elsevier: The science of yoga

Zien jullie veel mensen die een yoga opleiding naast hun huidige werk volgen?

Je kunt na onze opleiding als eigen ondernemer te werk gaan, of in een bestaande yoga-sportschool. Als studieadviseur zie ik bijna alleen maar mensen die deze yoga opleiding volgen naast hun huidige baan. Vervolgens openen sommige studenten een eigen yoga studio en sommige geven gewoon les naast hun baan.

Vereniging Yoga Nederland

Er zijn veel verschillende mogelijkheden qua locatie om les te geven. 50% van de 457 respondenten geven aan een eigen yogastudio/school te hebben.  10 procent minder werkt in een yogastudio/school van iemand anders.

 ‘’Yoga maakt je soepeler en sterker in je lichaam en geest. Dit is overigens ook in verschillende studies bewezen’’

 Is het mogelijk om rond te komen door middel van les geven in yoga?

Over het salaris van een yoga docent kan ik geen uitspraken doen. Wel weet ik dat we genoeg studenten hebben die full-time yoga docent zijn. En onze eigen docenten zijn ook full-time docent.

Vereniging Yoga Nederland

De meest voorkomende manieren waarop yogadocenten betaald krijgen is door het lesgeld van deelnemers of een vast bedrag per les die je geeft. Ruim 45% geeft aan niet rond te kunnen komen van alleen yogalessen geven. Er zijn daarom veel docenten die naast het lesgeven zorgen voor aanvullende inkomens. De meest voorkomende aanvullende inkomens zijn: het aanbieden van yoga/meditatie workshops, coaching en yogatherapie.

Het jaarinkomen in 2016 van een yogastudio zat tussen de krappe vijfduizend en een ruime vijftigduizend euro. Een groot verschil en ook erg verschillend per yogadocent.

Wat voor een doelgroep komt u het meeste tegen?

Wij geven les in Nieuwegein en Woerden, qua studenten zien wij hier geen verschil in. Bij beide locaties komen we dezelfde brede doelgroep tegen. De leeftijden lopen echt ontzettend uiteen. We hebben klassen met hele verschillende mensen en leeftijden, van 20 tot 60 soms wel 65 jaar. Toch merk ik wel dat het vaak een ‘volwassen’ doelgroep is en grotendeels vrouw.

Vereniging Yoga Nederland

Uit cijfers van het VYN blijkt ook dat 92,8% van de yogadocenten vrouw zijn. Je komt veel verschillende lijftijden tegen van 18 tot 70 jaar. De meest voorkomende leeftijd is rond de 50-54 jaar.

Krijgen jullie nu steeds meer te maken met concurrentie?

Concurrentie is er natuurlijk altijd, echter denk ik dat de yoga opleidingen steeds meer worden aangeboden door verschillende organisaties. Dus qua groei concurrentie is het zeker steeds meer aanwezig.
Ik merk dit bijvoorbeeld ook als ik in gesprek ben met een klant, dat hij/zij aangeeft ook bij andere organisaties aan het kijken is en dat er zóveel aanbod is. Deze reactie krijg ik ook steeds meer, en daarom vragen steeds meer klanten waar wij ons in onderscheiden.

Vereniging Yoga Nederland

Als yogadocent moet je je lessen en/of studio promoten. Hier zijn ook weer veel verschillende vormen en soorten van. Mond tot mondreclame is nog steeds de meest voorkomende manier in combinatie met het posten van berichten op social media. Het aanbieden van proeflessen komt ook veel voor en dan als laatste het hebben van een website werkt goed in je voordeel.

”Toch merk ik wel dat het vaak een ‘volwassen’ doelgroep is en grotendeels vrouw”