In Nieuwegein staan momenteel zes Tiny Houses bij elkaar in Plettenburg. Met nog vier huisjes in opkomst is dit de grootste particuliere Tiny Village van Nederland. Marius Roelandt, voorzitter van Stichting Tiny House Utrecht: “Ik vermoed dat dit een volwaardige woonvorm gaat worden.”

Tiny Houses zijn volledig uitgeruste woningen van maximaal 28 vierkante meter die op duurzame wijze zijn gebouwd. De interesse voor deze huisjes neemt toe, zowel binnen als buiten Nieuwegein. “Momenteel zijn we op zoek naar nieuwe locaties voor Tiny Houses”, aldus Roelandt, “Steeds meer mensen willen in Tiny Houses wonen.” Daarnaast verwacht de voorzitter dat Tiny Houses naast de reguliere woningen “een bestaand iets gaat worden, het staat alleen nog in de babyschoenen.”

Binnen vier maanden zullen de laatste vier huisjes op dit terrein worden geplaatst vlak bij CityPlaza. Karin Prins en haar familie waren de eerste op het terrein: “Ondanks dat het nog erg lastig is om legaal in een Tiny House te wonen, wordt het steeds populairder. Volgens mij is dat een duidelijk teken dat er een ommekeer gaande is. Een besef dat meer en groter niet altijd beter is.”

Tiny Houses zijn vaak zo goed als zelfvoorzienend en met regentonnen en zonnepanelen zijn ze een stuk duurzamer dan reguliere woningen. Prins ziet maar twee nadelen: bij regenachtig weer wordt de rommel naar binnen gelopen, en bij gebrek aan zon of regen is de stroom of het water op. Het mooiste aan wonen in een Tiny House is volgens Roelandt de vrijheid die het creëert. “Financieel, maar ook omdat je zo veel buiten bent. Je hebt minder spullen, minder kosten, je hoeft minder te werken als je dat zou willen. Bovendien ben je een stuk meer bezig met je omgeving.”