Fred Blokhuis is predikant bij de Anker gemeente in Nieuwegein. Hij heeft vier kinderen grootgebracht en is inmiddels al drie keer opa. Vertrouwen, respect en liefhebben zijn voor hem de belangrijkste aspecten van het opvoeden van kinderen.

Vanuit het christendom zijn er een aantal waarden waar veel mensen vanuit leven, zoals gelijkheid, vertrouwen, naastenliefde, vergevingsgezindheid. Vanuit welke waarden leeft u?
“Veel christenen leven vanuit een bepaalde wettische opvatting, dus leefregels. Ik vind het te cosmetisch dat je anderen direct wat op wilt leggen. Ik geloof veel meer in vrijheid en liefde. Als mensen dat uitstralen kan dat heel erg aantrekken. Voor sommige mensen is dit misschien te vrijblijvend. De kerk wordt weleens vergeleken met een kudde schapen die mekkeren. Je kan de schapen achter een hek zetten. Ik geloof veel meer in het concept dat je een bron aanboort. Iedereen mag daar komen drinken, maar als iemand een tijdje wil gaan dwalen mag dat ook. Hoe verder je bij de bron vandaan komt hoe meer je zelf te kort komt, maar ik ga geen mensen vastbinden.”

Hoe heeft u deze waarden proberen mee te geven aan uw kinderen?
“Ik denk dat 90% van wat je over wil brengen non-verbaal gaat. Je moet zelf zo zijn, ‘practice what you preach’. Vriendelijk, uitnodigend, warm en liefdevol zijn vind ik belangrijk. Vanuit de bijbel daarover vertellen en veel praten, dat is bij ons de ondertiteling.”

Op het moment dat kinderen in de puberteit komen gaan ze vaak het tegenovergestelde doen dan wat hun ouders doen. Wat gingen uw kinderen doen?
“Het gekke is, ik heb zelf nooit echt gepuberd, mijn vrouw Paula ook niet en onze kinderen eigenlijk ook niet echt. Natuurlijk wilden ze wel hun eigen dingen denken. Soms zeiden ze weleens iets waar we erg van schrokken. Wij probeerden dan vervolgens mee te bewegen en erover te praten met elkaar. Ik hou totaal niet van indoctrineren en dat heb ik ook nooit gedaan. Mijn kinderen hadden daarom ook niet de behoefte om tegen de regels in te gaan. Natuurlijk hebben we wel een aantal stevige gesprekken gehad met elkaar. Dat geeft ook aan dat je inhoud hebt. Als er nooit een discussie zou zijn geweest waren wij ook niet de moeite waard geweest. Waarschijnlijk hadden ze het dan wel op andere dingen afgereageerd.”

In de puberteit gaan kinderen zich ook anders kleden. Heeft u bepaalde dingen qua uiterlijk verboden?
“Ik heb nooit iets verboden. Onze zoon is homo, af en toe dost hij zich wel heel erg op maar dan laat hij het juist aan ons zien. Mijn dochters gingen vroeger weleens met korte rokjes de deur uit. Ik vroeg ze dan of ze het wel zeker wisten. Ik heb altijd gezegd dat ze moeten doen waar ze zichzelf prettig voelen. Ik liet het bij hun. Vaak gingen ze dan toch weer naar boven om zich om te kleden. Ons uitgangspunt is eigenlijk altijd geweest dat je klaar ben met opvoeden zodra de kinderen 16 zijn. Als je dan nog moet opvoeden heb je iets fout gedaan eigenlijk. Ik ben ook best weleens teleurgesteld in mensen die dat blijven doen. Wat een zonde, kinderen die nog thuis wonen als ze 21 jaar zijn. Ga op jezelf, je moet je eigen keuzes maken.”

Tegenwoordig zijn sommige songteksten niet erg netjes zijn, grof en onfatsoenlijk.
Vindt u dat het acceptabel is voor een goede christen is om naar zulke muziek te luisteren?
“Er zit bij ons in de kerk iemand die Heavy Metal muziek draait. Ik ga dat niet verbieden. Er zijn muziekstijlen waarvan ik het gevoel heb dat je er geen goede energie van krijgt.
Elkaar dingen verbieden, dat beeld heeft de kerk vaak wel, maar dat doe ik niet. Ik noem ons vrolijk gereformeerd. Gereformeerd staat voor mij voor inhoud. Het betekent letterlijk, je reformt je. Je vormt jezelf terug naar de bron van waar het geloof vandaan komt en dat is de bijbel. Ik baal ook van veel gereformeerden die dat ervan hebben gemaakt. Ik zie die mensen een beetje als hooligans. Naar mijn idee staan die mensen met de rug naar het geloof toe. Ze houden zich met randvoorwaarden bezig. Er staat nergens in de bijbel dat je een lange rok moet dragen, deze mensen maken anti PR voor het geloof. Terwijl het woord evangelie, letterlijk ‘blij geloof’ betekent.”

Hoeveel vrijheid vindt u dat kinderen moeten krijgen tijdens het opgroeien als het gaat om eigen ideeën ontwikkelen?
“Ieder mens wordt origineel geboren, maar de meeste sterven als een kopietje en dat is jammer. Ik heb het idee dat God ons juist origineel wilt hebben. Iedereen is anders. Als er bij ons een baby’tje is geboren zeg ik altijd: God spaart mensen en deze had hij nog niet. Beperkingen opleggen zorgen voor een kopie en dat is negatief. Mensen moeten zichzelf kunnen zijn.”