NIEUWEGEIN – De voetstappen klinken op de trap van Fort Vreeswijk. Daar komen de drie nieuwe cursisten aan, allen boven de vijftig, die de eerste middagcursus ‘creatief schilderen’ op 18 februari gaan bijwonen. Ze hebben alle nodige spullen voor de cursus bij zich. De begeleidster Jet van Swieten wacht al op ze. Dan lopen ze met z’n vieren richting de tafel in het midden van de ruimte. De cursus begint.

Het is maandagmiddag 18 februari. Begeleidster Jet van Swieten geeft vandaag de eerste middagcursus creatief schilderen. De ochtendcursus was een dusdanig succes dat meer mensen zich wilden aanmelden. Dat resulteerde tot een nieuwe cursus die vanaf vandaag iedere maandagmiddag van twee tot vier uur plaatsvindt.

 Jet van Swieten heet iedereen welkom. Daarna pakt ze een portfolio en pakt daar diverse werken uit. ‘’Dit zijn werken die ik gemaakt heb om jullie een idee te geven hoe een opdracht eruit kan komen te zien’’, vertelde Jet. Dan is het tijd voor actie. De cursisten gaan zelf aan de slag.


Goed begin is het halve werk

Ze openen de tassen en leggen het schildergerei op tafel. Metta, één van de cursisten, pakt een spuitfles en er klinkt als het ware een ‘scheetgeluid’ als ze de blauwe verf op het palet spuit. Wim, de enige man van het gezelschap, haalt de kleur sienna uit een tube en gebruikt deze als basislaag. Terwijl Wim druk bezig is, loopt Marianne richting het keukentje vlak naast de ingang. Ze pakt de föhn en begint haar A3-vel geschilderd met oranje te föhnen. Als deze droog is, loopt ze terug naar de tafel en tapet ze smalle lijnen die ervoor zorgen dat er negen vakken op het vel ontstaan.


Eerste ervaringen

Metta heeft al deze stappen al doorlopen en begint met het tekenen van de tulp. Dan verschijnt er een lichte grijns op het gezicht van Marianne. ‘’Ik heb allemaal kleuren door elkaar gebruikt’’, zegt ze. Jet loopt naar de cursist toe en geeft haar advies over kleurgebruik en werkwijze waarna haar lichte grijns weer van het gezicht verdwijnt. Metta bekritiseert zichzelf. ‘’De kleuren zijn niet heel fel’’, merkt ze op. ‘’Je moet kleuren mengen zodat ze wat feller worden, maar ze moeten niet te fel worden’’, adviseert Jet. Terwijl Metta en Marianne nog niet helemaal hun draai kunnen vinden, gaat Wim als een speer, aldus Jet. Hij is zelfs zo druk bezig dat ze hem corrigeert. Niet op zijn werkhouding, maar zijn thee, die een kwartier geleden nog gloeiend heet was, inmiddels bijna koud is. Vervolgens staat Jet op en loopt ze naar Marianne toe. ‘’Je moet de tweede laag opnieuw doen’’, eist de begeleidster met een knipoog. Marianne pakt haar kwast en doet deze in een glaasje met water waarna het doorzichtige water verkleurt naar blauw alsof een theezakje extraheert. Terwijl Marianne zichzelf verbetert, is Metta klaar. Ze trekt de tape voorzichtig van het A3-vel waardoor de blauwe achtergrond tevoorschijn komt. ‘’Ik ben blij met het resultaat, alleen jammer dat sommige verf op de achtergrond is gekomen waar de tape zat’’, evalueert de kritische Metta. Inmiddels is Marianne ook klaar. Wim is nog druk bezig. ‘’Je moet rustig in poetsen, Wim’’, adviseert Jet. ‘’Te laat’’, grapt de enige man van de cursus. Marianne maakt in het keukentje haar kwasten schoon en Metta ruimt haar spullen op. Dan tikt de klok naar vijf voor vier en zegt Wim: ‘’Laten we de tape er maar vanaf halen.’’ Als hij deze eraf haalt, blijft er een stukje tape op zijn vel zitten. Wim is niet heel tevreden en schudt zijn hoofd. ‘’Bij de buurvrouw is het gras altijd groener en dat geldt nu ook’’, zegt hij.


Wat de toekomst brengt

Wim ruimt op terwijl Marianne en Metta al klaar zijn. Net zoals de werken van cursisten van de maandagochtend, krijgen ook de cursisten van de nieuwe middagcursus de kans om de werken, één voor één, om de zoveel tijd op te hangen in de werkkamer in het Stadshuis van wethouder van cultuur John van Engelen. Maar Wim pakt het groter aan. Hij laat een foto op Google zien dat mensen naar de Mona Lisa in het Rijksmuseum kijken en beeldt zich in dat deze mensen zijn werk bewonderen. ‘’Hier hangt mijn werk binnenkort’’, zegt Wim ambitieus.