NIEUWEGEIN – De Europese verkiezingen komen eraan. Donderdag gaan we met z’n allen naar de stembus om onze ‘democratische plicht’ te doen. Alleen niet iedereen voelt zich geroepen om z’n stem uit te brengen. Bij elke verkiezing zien we de vraag weer terug en je hoort het steeds meer en vaker; Waarom zou ik nog stemmen?

‘Ze’ doen maar wat en het lijkt alsof de verbinding met de burgers helemaal kwijt is. ‘Ze’ luisteren niet eens naar hun eigen land en ‘ze’ zijn alleen maar bezig met zichzelf. We hebben het hier natuurlijk over de mensen in de politiek. De verkiezingen liggen kort op elkaar. Nieuwegein en de rest van het land hebben net gestemd voor Provinciale Staten en de Waterschapverkiezingen, maar er ligt alweer een stempas op de vloer voor de Europese Parlementsverkiezingen. Nieuwegeiners zijn over het algemeen tevreden over alles, maar de meeste Nederlanders hebben altijd hun woordje klaar staan al vertellen ze over hun vertrouwen in de politiek, maar het vanaf een andere kant bekijken kan zeker geen kwaad.

Nederland is een land waarin je mag zijn wie je maar wilt. Iedereen mag zijn eigen mening hebben en dat is dus ook vooral de reden waarom we het heel vaak niet met elkaar eens zijn. Politici zijn net zoals wij, gewone burgers. Ze hebben de grote taak op zich gekregen om een land vol verschillende meningen te besturen. Elke mening die een politici uitbrengt, tegenstand zullen ze altijd krijgen. Terwijl we met zijn allen afgesproken hebben dat ieder zijn of haar mening mag uiten. We leven in een vrij land, probeer dat maar eens te besturen.

Iedereen is gelijk in Nederland. Dus of je nu christen, homofiel, transgender, boeddhist of zelfs politici bent, iedereen hoort zich aan dezelfde regels en wetten te houden. De besluiten die worden genomen in de politiek gelden dus voor iedereen. Ze willen proberen een bijdrage te leveren aan de verlangens van Nederland. Voor elk maatschappelijk vraagstuk zoeken ze naar een oplossing en dat is niet altijd zo eenvoudig. Er zijn grote vraagstukken die niet altijd helder op te lossen zijn. Dit kan dan ook soms leiden tot oplossingen die niet altijd een positief effect hebben op elke burger. Toch doet de politiek zijn uiterste best om een complex vraagstuk op te lossen voor een zo groot mogelijke doelgroep.

Een politicus moet leiderschap tonen en hiervoor moeten ze mensen tegen kunnen spreken. Het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden en alleen maar maatregelen voor te stellen die de burger eist. De politici probeert zo goed mogelijk om naar iedereen te luisteren maar ze zijn verplicht om hun eigen koers te kunnen varen. Zij moeten juist het geheel in een breder verband kunnen beoordelen en tegelijkertijd kijken of dit verband bijvoorbeeld over twintig jaar nog steeds gunstig zal zijn. Niet elk aangewezen persoon kan bepalen welke tussentijdse stappen daar eigenlijk voor nodig zijn.

Donderdag is de kans om een steentje bij te dragen aan de politici. Je kunt door simpelweg je stem te laten gelden een bijdrage geven. Elke vijf jaar mogen we stemmen voor het Europees Parlement. Overal in de Europese Unie kunnen mensen hiervoor stemmen. Zonder onze stem kunnen politicus hun werk niet doen. En ze doen het voor de burgers, dus twijfel niet en pak dat rode potloodje beet.