Lachen en huilen, blijdschap en verdriet.
Er wordt overal aandacht aan besteed in het PLUS-café.
Het gaat hier om samen zijn, vrienden maken, communiceren en gezelschap.

Ruim 10.000 Nederlanders van 55 jaar en ouder hebben een doodswens. Dat bleek uit een recent onderzoek eind januari die uitgevoerd werd door de Universiteit voor Humanistiek en UMC Utrecht in opdracht van het ministerie van VWS. In Nieuwegein kunnen 55-plussers openlijk discussiëren over gelijke onderwerpen en ook zelf beslissen over waar ze het over willen hebben. Ze hebben namelijk een platform om ervaringen en alles te delen met leeftijdsgenoten.

“Gezelligheid staat op nummer één.”  zegt Colinda Olff, coördinator Gezondheidsplein en PLUS-café over wat mensen aantrekt om naar het PLUS-café te komen.

Senioren uit Nieuwegein kunnen elke maandagmiddag elkaar ontmoeten in de bibliotheek

Vrijwilligers helpen mee aan het voorbereiden door de stoelen te plaatsen en de koffie- en theepotten klaar te zetten op de tafels op het Gezondheidsplein in De tweede verdieping.

Deelnemers lopen binnen met een glimlach, groeten worden uitgewisseld, de stoelen worden gauw bezet en het wordt steeds drukker. Colinda die het al bijna twee jaar organiseert, merkt dat mensen ernaar uit kijken: “Het is weer maandag!” dat soort opmerkingen hoor je.

Elke maand heeft een eigen thema, gekozen door de deelnemers zelf, waar een bepaald onderwerp uitgebreid wordt gediscussieerd en besproken door middel van workshops, lezingen en activiteiten om iedereen daarbij te betrekken.

Het thema van deze maand is “Geluksbrengers”. Bij één van de activiteiten kiezen de deelnemers uit een lijstje één van de dingen die hun het meest gelukkig maakt.

“Genieten van kleine dingen”, kiest een vrouw, “Ik vind het heerlijk om naar de natuur te kijken op een rustige dag”. Een man aan de andere tafel deelt hoe hij iedereen goede dingen gunt ook als het ten kosten kan zijn van zijn eigen belangen, bijvoorbeeld als zijn favoriete product in de supermarkt uitverkocht is. “Laat hen maar genieten!” roept hij.

Verschillende verhalen en meningen worden gedeeld, er wordt grapjes gemaakt, gelachen en positief gekeken ook naar minder leuke ervaringen zoals vergeetachtigheid, verlies en wat bij ouder worden hoort.

Het gevoel van erbij horen is een reden voor velen om regelmatig te komen, mensen kondigen elkaar aan om alles waar ze mee zitten te delen, omdat ze gehoord en geholpen zullen zijn.

De bedoeling van het café is een plek aanbieden voor senioren waar ze zich thuis voelen. Volgens Colinda is het begonnen met maar een paar deelnemers in april 2018 en nu kan de aanwezigheid tot rond 60 deelnemers zijn, afhankelijk van het thema.

Naast lifestyle, gezondheid, dating, cultuur. Worden ook heftige onderwerpen behandeld zoals eenzaamheid, financiële situatie, depressie en euthanasie. Binnenkort komt het onderwerp ‘Voltooid leven’ aan bod.

Meeste deelnemers komen via iemand die ze kennen terecht. Maar om mensen die achter gesloten deuren en zich eenzaam voelen daarbij te trekken is een lastige missie. Er wordt samengewerkt met de partners van de bibliotheek om daar een oplossing voor te vinden, naast flyers, sociale media en het uitnodigen van mensen binnen het netwerk van participanten. “Huidige deelnemers zijn onze ambassadeurs.” zegt Colinda.

Na afloop blijven groepen met elkaar kletsen, terwijl ze naar buiten lopen. Ook doordeweeks houden ze contact met elkaar via een groepsapp en af en toe gaan sommigen samen op uitjes met vrienden die ze hier hebben gemaakt.