NIEUWEGEIN - Vijf dagen geleden was ik nog bezig met mijn laatste dag vasten. Ik heb in deze dagen fantastische mensen leren kennen, bijzondere momenten meegemaakt en vooral veel geleerd.

Voordat ik begon met vasten was ik niet erg bekend met de Islam. Ik liet de islam in zijn waarde en hield me er verder niet mee bezig. Tuurlijk waren er dingen waar ik niet achter stond, maar dat geldt voor elk geloof. Tijdens dit proces is mijn beeld veranderd. Ik ben erachter gekomen dat het een prachtig geloof is en hier mag elke moslim trots op zijn. Hoe gedisciplineerd moslims zijn is niet te vergelijken met een ander geloof. Ik ben zelf christelijk opgevoed en ik ga een paar keer per jaar naar de kerk en bid voor het eten. Moslims bidden meerdere malen per dag en sommigen gaan ook elke dag naar de moskee. Toen ik aanwezig was bij het gebed in de moskee verbaasde het mij hoeveel mensen er waren. Jong en oud en iedereen was deze avond aanwezig. Mooi gekleed met veel kleur en een prachtige hidjab, hoofddoek. Sanaa Chebli vertelde mij dat ieder zich mooi maakt voor Allah. Dit vond ik aangrijpend om te zien. Het bidden bracht bij iedereen zoveel emotie los.

Tijdens de ramadan is zowel mijn lichaam als mijn geest zich gaan aanpassen aan mijn eetgewoontes. Zo had ik in het begin veel last van dorst en dit is alleen maar verminderd. Ik kreeg de eerste dagen ook veel last van hoofdpijn. Diëtiste Mandy Hessing vertelt mij dat hoofdpijn vaak voorkomt tijdens het vasten. ‘’Soms merk je dat dit afneemt, maar dat duurt meestal een paar dagen’’, zegt Hessing. ‘’Dit kan te maken hebben met ontwenningsverschijnselen, het minder binnenkrijgen van energie dan wat je verbrandt overdag. Na een dag of 3 kan dit verdwijnen.’’ Bij mij was het gelukkig, ondanks de warmte, de tweede dag al veel minder.

Ik ben deze dagen ook meer tot rust gekomen. Zo had ik weinig tot geen last van stress en ik was minder snel geïrriteerd. Vaak hoor je dat mensen humeurig worden tijdens het vasten. Mijn moeder vertelt dat ze bij mij geen verschil merkte. ‘’Het was wel ongezellig, want je was er niet bij het avondeten’’, vertelt mijn moeder. Tijdens het vasten had ik weinig focus, maar zodra ik wat had gegeten en gedronken werd ik voor mijn gevoel levendiger en gezelliger. Het moeilijkst van deze dagen vond ik het vroeg opstaan en alleen eten. Ik deed helaas niet elke dag de iftar en de suhoor samen met moslims en moest vaak zelf alleen eten. Ik geloof er zeker in dat als je het samen doet dat het dan beter vol te houden is.

Dag drie kreeg ik pas last van trek. Ik stond op en mijn buik vroeg gelijk om eten. Wisal Amri, een moslim die mij deze dagen begeleid heeft, had me hier al voor gewaarschuwd. ‘’Zorg dat je tijdens je suhoor voldoende eet.’’ Maar om drie uur ’s nachts zou dit een prestatie zijn en trok me niet veel van het advies aan. Met veel spijt dat ik net niet die ene boterham meer had gegeten vertrok ik richting mijn werk. Ik vertelde Mandy Hessing over mijn hongergevoel en zij legde uit dat het hongergevoel deels in je hoofd en deels in je lijf zit. ‘’Hoofdhonger kunnen we deels uitschakelen door onze gedachten te verzetten, andere dingen te doen of door bijvoorbeeld te sporten of iets te ondernemen. Zo worden onze gedachten afgeleid en denken we niet meer of minder aan eten.’’ Buikhonger is volgens Hessing een signaal van je lijf dat ontstaat doordat je buik leeg is. ‘’Als je producten eet die een hoge verzadigingswaarde hebben dan blijft jouw buik langer gevuld, het verzadigingsgevoel houdt dan ook langer aan.’’

Dat moslims zich in de nacht vol eten met lekkernijen is grotendeels een fabel. De gezinnen bij wie ik de avonden doorbracht werd er gezond gegeten. De dadels en de thee waren de enige dingen die suiker bevatten. Bij anderen kan dit natuurlijk weer anders zijn, maar dit heb ik niet meegemaakt. Het is ook belangrijk om gezond te eten. Dit vertelden zoveel mensen mij. Diëtiste Inge Niemantsverdriet, Wisal Amri en mijn moeder vertelden van tevoren allemaal dat het belangrijk was om gezond en gevarieerd te eten. Gezond eten is goed gelukt, maar gevarieerd een stuk minder. Zo at ik bijna elke ochtend een ei en at ik ’s avonds een pastasalade. Ik denk dat mijn gezonde eetpatroon er ook voor heeft gezorgd dat ik ruim drie kilogram ben afgevallen in deze dagen, maar dit komt er vast snel weer bij.

Op mijn verhalen heb ik veel positieve reacties gehad. Ik kreeg vaak de vraag te horen ‘’ga je je nu laten bekeren?’’ Ik vond het een bijzondere vraag. Het was namelijk niet de reden dat ik meedeed. De vraag heeft me echter wel aan het denken gezet. Zou ik na de ervaring die ik nu heb gehad mezelf willen bekeren? Ik moest hier goed over nadenken. Na alle kennis van afgelopen dagen ben ik er namelijk heel positief naar gaan kijken. Ik denk alleen van niet. Ik vind het een prachtig geloof en waardeer de mensen die het geloof uiten. Ik merk alleen dat ik me niet aangetrokken voel tot de islam en het is niet iets waar ik naar opzoek ben. Ik vind het wel jammer dat er negatief geschreven wordt over de islam. Ik vind dat je ergens pas over mag schrijven als je het hebt ervaren. De islam is een prachtig geloof en ik denk dat het voor iedereen goed is om zich er meer in te verdiepen. Zo kom je erachter dat er wel meer achter zit dan je denkt.