De ruilfabriek van Nieuwegein organiseert vrijdag 8 februari een Ruil Event van woon accessoires. Daar kun je je overtollige woon accessoires ruilen voor andere spullen. De Ruilfabriek is gevestigd aan de Herenstraat 62 in Jutphaas en duurt van 19:00 uur tot 21:00 uur. De entreekosten zijn 5,- euro, dit is inclusief een hapje en een drankje.

Wat zijn de spelregels van het Ruil Event? 

Het werkt zo, je levert van tevoren jouw eigen woonaccessoires in en zoekt dan tijdens het Ruil Event nieuwe items. Er zijn twee inlevermomenten, op vrijdag 11 januari en op zondag 20 januari. Tussen 19:00 en 20:00 kunnen de spullen ingeleverd worden. De Ruilfabriek heeft ook een Facebookpagina waar meer informatie staat. Zo zegt de Ruilfabriek daar “Op de inlevermomenten kom je je eigen woonaccessoires inleveren bij ons. Wij zorgen dat alles 8 februari netjes in uitgestald en we er een gezellige avond van maken.” De items die worden ingeleverd moeten netjes, niet kapot en schoon zijn. Anders kan de Ruilfabriek de spullen niet accepteren.

Bij het inlevermoment koop je ook het toegangsticket van 5 euro, mocht je op de inlevermomenten echt niet kunnen dan kan je contact opnemen via deruilfabriek@gmail.com. 

De Ruilfabriek neemt dan dus je spullen in, voor iedereen item ontvang je dan 1 munt. Met deze munten kun je op de Ruilavond shoppen. Mochten je munten tijdens de ruilavond op zijn, kun je voor 1 euro nieuwe munten kopen. Dit kan pas na 20.15 uur omdat de Ruilfabriek iedereen de kans wil geven om te shoppen. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel.

Ilja van de Ruilfabriek vertelt ons dat de opbrengst naar de Stichting de Tussenvoorziening gaat. “Deze Stichting begeleidt mensen naar zelfstandig wonen vanuit een dakloze situatie. Vaak is er alleen budget voor een bed, een tafel en een stoel. We verwachten ook dat leuke overgebleven woonaccessoires zeer welkom zijn daar. Ook als we mogelijk extra opbrengst hebben door muntenverkoop zullen wij dit aan deze Stichting schenken. We zijn daarom erg blij met bedrijven die ons willen sponsoren al is het maar klein, zodat we zo min mogelijk kosten maken.”

Het idee van het Ruil Event is al een aantal jaren geleden begonnen. “We zijn begonnen met een kledingruil. Iedereen heeft wel kleding die zonde is om weg te doen, maar die je zelf niet meer past of niet meer leuk vindt. We hebben geen winstoogmerk en doen alles vrijwillig. Dit jaar wilden we een nieuw concept uitproberen, het ruilen van woonaccessoires. Zelf maak ik ook woonaccessoires en het leek ons ontzettend leuk om het hiermee te proberen. Het is erg leuk om te zien dat heel veel mensen het zo positief oppakken. Ook bieden we kleine ondernemers of hobbyisten aan reclame te maken via onze Goody Bag. Het concept van de Ruilfabriek kunnen we goed ook doorvoeren in andere plaatsen en provincies. We weten hoe het werkt, hebben de spullen en als we een ruimte ter beschikking hebben kunnen we het gehele concept doorvoeren. We zijn niet afhankelijk van de huidige locatie hierin.” , zegt Ilja van de Ruilfabriek. 

Ook kan het zo zijn dat je wel allemaal leuke spullen hebt, maar dat je niet wilt ruilen. Dat kan ook, hierover zegt de Ruilfabriek “Mocht je niet willen ruilen maar heb je wel toffe items die je aan deze ruilavond wilt schenken kan dat ook uiteraard. Zo maak je iemand anders weer blij met deze spullen.”