In het stadstheater en kunstencentrum DE KOM wordt er op zaterdag 11 maart de Rabo Thuismarkt georganiseerd. Hier kunnen mensen terecht voor allerlei vragen rondom het wonen, verbouwen en verkopen van hun huis. De stichting Samen Duurzaam Nieuwegein (SDN) zal er ook van de partij zijn.


Samen Duurzaam Nieuwegein bevordert de samenwerking tussen duurzaamheidsinitiatieven in Nieuwegein en initieert deze. “Energie is natuurlijk een belangrijk thema binnen duurzaamheid,” aldus aspirant bestuurslid Paul Triepels. Op de Rabo Thuismarkt komen mensen onder andere informatie ophalen over het kopen van een huis. “En dat is het perfecte moment om duurzaam wonen aan te kaarten en over energiebesparing na te denken. We gaan bijvoorbeeld toelichten hoe je met een energielabel en andere mogelijkheden de energieprestatie van een huis kunt bepalen. We willen hierbij mensen aan het denken zetten, en ze de weg te wijzen naar concrete stappen tot energiezuinig wonen.”

In Nieuwegein is de gemeente al hard bezig met Routekaart Klimaatneutraal Nieuwegein, waar ze door middel van het maken van een routekaart streven naar een energieneutraal Nieuwegein in 2040. SDN heeft hier een bijdrage aan geleverd door gesprekken hierover bij te wonen.

Vanuit SDN zijn ook energieambassadeurs werkzaam. Energieambassadeurs zijn mensen die interesse hebben in dit onderwerp en vanuit eigen ervaring graag medebewoners van Nieuwegein willen informeren over energiezuinig wonen. “Zij hebben een energie-initiatief opgezet, waar bewoners van Nieuwegein geholpen worden en ook elkaar helpen de juiste stappen te zetten bij het besparen van energie en het opwekken van hernieuwbare energie,” vertelt Triepels. “Dit initatief heet Energie-N.”

Benieuwd naar de stappen binnen dit initiatief? Kijk op www.energie-n.nl!