“Je zit op een eiland, je raakt de verbinding met de maatschappij kwijt”. Zo beschrijft het Marie-Jeanne van der Ploeg, een specialist in de aanpak van eenzaamheid.
Verschillende partijen kwamen afgelopen dinsdag samen in de tweede bijeenkomst Tegen eenzaamheid waaronder buurtbewoners, professionals uit maatschappelijke organisaties om voorlichting te krijgen en samen in gesprek te gaan over dat thema.

Na aankomst van iedereen gaf Marie-Jeanne samen met Roos van der Steijl uit de gemeente Nieuwegein, een globale presentatie over eenzaamheid. Hoe is dat te herkennen, wanneer is het erg, wat zijn de biologische en mentale effecten daarvan?

In interactie met de deelnemers, zowel ervaren mensen als Nieuwegeiners, werd dat besproken door casussen te bediscussiëren, en verschillende meningen en ervaringen uit te wisselen.

Wat opvallend is volgens Irene van Egmond, wijkcoördinator centrum en Merwestein en organisator van de bijeenkomst, is dat voor de doelgroep (18-54 jaar) weinig tot geen aanbod beschikbaar is om eenzaamheid tegen te gaan in Nieuwegein, terwijl er best wel veel om te doen is voor oudere doelgroepen zoals in buurthuizen en activiteiten in de bibliotheek. Dat bleek uit de eerste bijeenkomst die op 2 oktober afgelopen jaar plaatsvond.

De bedoeling van deze bijeenkomst was zoveel mogelijk in dat thema verdiepen om het efficiënt te behandelen, zodat er meer aanbod voor allerlei doelgroepen wordt geregeld, gezien eenzaamheid bij alle sociale lagen en leeftijden te vinden is. Ook bij kinderen wat Marie-jeanne schrikbarend vindt.

Emails werden gedeeld, zodat de betrokken partijen contact met elkaar kunnen houden om informatie te delen ten voorbereiding voor de derde bijeenkomst die in juni de 23ste gehouden zal worden.