Mijn vriend en ik hebben onlangs een nieuwe gezamenlijke interesse ontwikkeld. Namelijk het universum en alles wat daarbij komt kijken. Van zwarte gaten tot compleet andere melkwegstelsels. Hij weet aanzienlijk meer over dit soort onderwerpen dan ik, maar het is nog steeds uitermate interessant. Toch leidt het soms tot discussies. En dan met name discussies over dingen die volgens hem veel irrelevanter zouden moeten zijn dan hoe ze nu door de maatschappij worden beschouwd.

Onlangs leidde dit tot de volgende discussie: Gender neutrale wc’s zijn onzin. Volgens hem dan. Ik dacht daar net wat anders over. Misschien een rare brug naar het heelal en melkwegstelsels enzovoort, maar het kwam eigenlijk op het volgende neer: we zijn veel te veel bezig met onszelf en onze aarde en niet met wat de mogelijkheden daarbuiten kunnen zijn. Als individuen dan.

Iedereen heeft wel eens van een zwart gat gehoord. Maar of ze echt bestaan is nog niet bewezen. Tot op heden is het onmogelijk gebleven om een zwart gat te zien of te fotograferen. Wetenschappers zijn wel druk bezig om te bewijzen dat zwarte gaten bestaan. Fascinerend is het zeker. Net als fantaseren over een andere planeet in een ander melkwegstelsel waar misschien ook leven mogelijk is. Dat zou in ieder geval handig zijn als we deze planeet helemaal verpest hebben. Maar goed, waarom zijn gender neutrale wc’s dan onzin? Nou omdat we ons dus veel te druk maken over relatief vrij kleine dingen. Het is elke keer weer wat anders en het is elke keer een verschrikkelijke mierenneukerij. Dat het niet goed gaat met onze planeet is een feit en we zijn ook zeker bezig om dit aan te pakken. Maar misschien is het ook een goed idee om af en toe te beseffen dat we zo klein zijn in een immens groot universum. En het kan ook nooit kwaad om even stil te staan bij de wat grotere problemen in de wereld in plaats van waar je naar de wc gaat, toch?