De hot-topic van deze tijd. Je ziet het overal voorbij komen; Facebook, Twitter, zelfs in de kranten en tijdschriften. Volgens onderzoekers brengt het grote problemen met zich mee: kinderen met tablets. Nee, niet alleen tablets uiteraard. Ook smartphones, laptops et cetera. Maar ligt dit aan de ouders, aan het feit dat we in de 21e eeuw leven of valt het nog best wel mee? Ik sprak met Sylvia van der Woord (47), moeder van Naut (7) en Michiel (9).

De eerste vraag is te verwachten, is er thuis een tablet aanwezig? “Ja, we hebben een tablet in huis en die is van ons, maar die mogen de kinderen wel gebruiken. In praktijk gebruiken zij hem voornamelijk, maar hij is niet van hunzelf.” Maar als jullie als ouders de tablet niet gebruiken, wordt er dan wel toezicht gehouden? “Ja, ik denk dat de toezicht die wij hebben voldoende is. Op Netflix staat een leeftijdsbeperking van 12 jaar op alle films en series en op YouTube ben ik dit nog aan het uitvogelen, maar daarop kijken ze niet veel bijzonders. Ze kijken voornamelijk Enzo Knol en dinosaurusfilmpjes. Qua spelletjes mogen ze van mij alleen Minecraft spelen, maar dan wel in de creatieve modus, zodat ze niet bezig zijn met schieten en met wedstrijdjes.”

Swipe, swipe, swipe

Vanaf welk moment in hun leven gebruiken zij de tablet? Het wordt volgens de media veel vroeger. “Ik denk dat het niet veel verschilt met de leeftijd waarop wij vroeger begonnen met televisie kijken. Ze waren rond de 3 a 4 jaar. Ook wisten ze al snel hoe de technologie werkte; ze leerden snel swipen, de tablet aan- en uitzetten en apps aanklikken. Uiteindelijk probeerden ze op de televisie te swipen, maar dat werkt natuurlijk niet, haha!” Maar als ze al vroeg met de tablet bezig zijn, zullen ze last krijgen van hun nek. Tegenwoordig kennen we de termen ‘tablet-nek’ en ‘iPad-rug’. “Ja, dat klopt. Daarom moeten ze van mij de tablet vaak aansluiten op de televisie, zodat ze hier geen last van krijgen.”

Bestaan boeken nog?

Niet-digitale media verdwijnt langzamerhand uit huishoudens. Dit betekent voor kinderen ook minder boeken, tijdschriften of strips. “Bij ons niet hoor. Tijdschriften zoals Freek Vonk zijn bij ons heel populair. Ook houdt Michiel heel erg van Donald Duck. Ik probeer ze te stimuleren om boeken te lezen, omdat zij televisie en tablets toch leuker vinden.” Werken de tablets dan ook ontspannend? “Ik denk het wel. De reden dat zij de tablet krijgen is voor ontspanning en voor het leerzame gedeelte. Zo krijgen ze inzicht en gebruiken ze hun creativiteit met het bouwen op Minecraft. We houden ze niet lang voor een scherm, want dan worden ze narrig en vervelend. We sturen ze zo vaak mogelijk naar buiten, vooral in de zomermaanden, dan zijn ze bijna elke dag in het park. In de winter minder in verband met het vroeger donker worden, maar dan kunnen ze op woensdagen en in het weekend ook naar buiten. Strikte schermtijden en veel naar buiten! Of met Lego spelen, dat is ook leuk.”

Tijden zijn veranderd en er zijn nou eenmaal meer tablets en smartphones beschikbaar, maar buitenspelen is voor deze kinderen nog steeds enorm aantrekkelijk.