Het is geen huis waar iedereen zomaar naartoe kan, het is ook geen huis dat vol zit met chaos en problematiek. Wat voor huis is het dan? In tegenstelling, het Wegloophuis Utrecht: ”We beschouwen bewoners niet als ‘cliënten’ met een probleem dat ‘opgelost’ moet worden, maar als zelfstandige individuen met wie we een gesprek aangaan.”

Katrien Schumans, coördinator van het Wegloophuis vertelt over de bewoners en de werkwijze als coördinator. Katrien ondersteunt de begeleiders in de werkzaamheden rondom het huis, bewoners en vele andere zaken die aan orde komen.

Een week later is er een bezoekje gedaan aan het Wegloophuis in hartje Utrecht, dichtbij de grachten. Woensdag ochtend om stipt 10:00 werd aan de deur gebeld en werd er direct opengemaakt door een vrijwilliger met een brede glimlach. Hij verwelkomde met een warme kop koffie en een fijne sfeer. Het Wegloophuis voelde totaal niet als een huis voor weglopers, in tegen deel: knus, hartwerwamend, veilig en gezellig.

Diana Tak, woonende in Nieuwegein is secretaris geworden bij het Wegloophuis nadat haar dochter in aanraking kwam met het Wegloophuis. Katrien deelt niet alleen haar persoonlijke verhaal, maar ook hoe ze te werk gaat. Zo kan je zien dat voor alles een reden is en niets ‘zomaar’ gebeurd.

Het leven heeft zijn ‘ups en downs’, maar er zullen altijd mensen zijn die om anderen geven. Soms voelen mensen zich alleen of ze voelen zich altijd alleen. Maar men moet zich niet zo voelen, er zullen altijd anderen zijn die in hen geloven, zelfs wanneer men het niet verwacht. Men is nooit alleen.