Bent u geïnteresseerd in literatuur, filosofie of geschiedenis? Dan is er goed nieuws voor u.

Op woensdag 23 januari 2019 om 13.30 uur wordt er door Stichting Senia een informatiebijeenkomst gehouden met als doel mensen met gelijke belangstellingen in leesclubs bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld mensen met gelijke belangstelling voor Nederlandse-, Engelse-, Duitse- of Franse literatuur of voor literatuur over geschiedenis, kunstgeschiedenis of filosofie.

Deze bijeenkomst vindt plaats in Bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein.

In het eerste deel van de informatiebijeenkomst wordt informatie gegeven over de werkwijze van de leesclubs van Stichting Senia. Stichting Senia heeft op dit moment bijna 1.300 leesclubs verspreid over het hele land. In het tweede deel van de informatiebijeenkomst kan bij voldoende belangstelling een nieuwe leesgroep opgericht worden.

Over Stichting Senia

Stichting Senia is een landelijke organisatie van leesclubs en muziek-luisterclubs die grotendeels gebaseerd is op vrijwilligerswerk. In een leesgroep lees je meer en je ontmoet er leuke mensen. Je deelt het plezier dat je in het lezen van boeken hebt met anderen. In een muziek-luistergroep luister je intensiever en met meer achtergrondkennis. Je vindt een betere plek in de klassieke muziek – samen met andere muziekliefhebbers. De groepen komen 1 keer in de 6 weken bij elkaar, meestal roulerend bij de deelnemers thuis. De meeste groepen komen overdag bij elkaar,  maar een groeiend aantal groepen komt ook ‘s-avonds bij elkaar. Op de website van Stichting Senia kunt u zoeken naar een groep in (de buurt van) uw woonplaats waarbij u zich zou willen aansluiten. Als er geen groep van uw voorkeur is, gaat Stichting Senia kijken of er mogelijkheden zijn om zo’n groep in uw woonplaats op te richten.

Hoe verloopt een bijeenkomst van een leesclub?

Bep den Blanken, de ambassadeur en contactpersoon van Stichting Senia in Nieuwegein, beantwoordde mijn vraag: ‘De leesgroepen, die meestal bestaan uit 6 tot 8 personen, komen eens in de 6 weken bij elkaar. Zij kiezen hun boeken uit de lijsten die opgesteld worden door de werkgroepen van de diverse onderwerpen (literatuur, geschiedenis en filosofie). In deze werkgroepen zitten mensen die expert zijn op hun vakgebied. Ook wordt er samengewerkt met de Universiteit van Groningen.’

Van alle boeken op de lijsten worden uitgebreide leeswijzers, met samenvattingen van de boeken, gemaakt. Naast achtergrondinformatie staan hierin ook discussievragen die de leesgroepen ondersteunen bij de bespreking van de boeken.

Heeft u interesse?

Aanmelden kan via het email-adres bep.denblanken@senia.nl. En voor meer informatie kunt u terecht op de website van Stichting Senia: www.senia.nl .